A kereskedelmi folyamatok átalakulása a hálózatosult gazdaságban és az új fizetési megoldások

Dobolán Patrik Olivér (2020) A kereskedelmi folyamatok átalakulása a hálózatosult gazdaságban és az új fizetési megoldások. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of Szakdolgozat.j.pdf] PDF
Szakdolgozat.j.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Dobolán_Patrik_BT64ZI.pdf] PDF
BA_TO_Dobolán_Patrik_BT64ZI.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (119kB)

Abstract

Szakdolgozatom megírását az elektronikus kereskedelem robbanásszerű növekedése ösztönözte. Legtöbb portálon, csak azt lehet olvasni, hogy mennyire felszökött a webáruházak száma országunkban és a világ minden pontján és hogy társadalmunk elkezdett nyitni az innovációs eszközök felé. A dolgozatom témájának kiválasztásakor, azokkal a gondolatokkal indultam neki a kutatásnak, hogy a magyar emberek többsége még mindig inkább a jól megszokott eszközökhöz ragaszkodnak ebben az esetben a hagyományos boltokhoz és a készpénzes fizetéshez, ezt erősítette saját környezetemben élők véleménye is. A történelem folyamán számtalanszor megtapasztalhattuk, akár az ipari forradalmaknál, hogy az innovációk Magyarországra mindig később érkeznek nyugati szomszédokhoz képest ezzel karöltve az emberek is sokkal később fognak átállni az újításokra. Kutatásomat kvantitatív kérdőíves megkérdezés formájában valósítottam meg, amelyet a közösségi média platformjain osztottam meg, mint például a Facebook és Instagram. Célcsoportnak a társadalom minden rétegét és korosztályát tekintettem, hiszen így tudtam általános információkat szerezni a magyar vásárlókról. A kutatásból kiderült, hogy a 205 magyar fogyasztó nagy része elkezdett nyitni az elektronikus fizetési eszközök felé míg a fentmaradó része inkább a készpénzes fizetést pártolja pontosan a bizalmi elveik miatt. Továbbá az is kiderült, hogy az embereknek igenis van egy bizalmi összeghatáruk, amin túl már nem szívesen költenek online, ez a legnagyobb részben 1 és 50.000 forint közé tehető. A kérdőívemet leginkább 40-55 év közé tehető nők töltötték. A dolgozatból levonható következtetések arra mutatnak, hogy az e-kereskedelem nem fog az elkövetkezendő években megállni, amely folyamatosan újabb résztvevők bevonzását fogja eredményezni. A magyar vásárlók elindultak a fejlődés útján, amit a dolgozat elején még nem gondoltam ilyen mértékűnek, de a bizalmatlanság még mindig ott lakozik azon társadalmi rétegekben, amelyekben a tájékoztatás mértéke nem a megfelelő szinten van.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Fürész Dávid
Külső
UNSPECIFIED
Dr. Németh Szilárd
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: e-banking, e-business, elektronikus fizetés, elektronikus vásárlás - online vásárlás, hálózati gazdaság
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Mar. 01. 13:31
Last Modified: 2021. Mar. 01. 13:31

Actions (login required)

View Item View Item