A magyarországi transzferár dokumentálás gyakorlata, valamint a kapcsolt vállalkozásokra vonatokozó szabályzás alapkérdései

Kovács Bence (2020) A magyarországi transzferár dokumentálás gyakorlata, valamint a kapcsolt vállalkozásokra vonatokozó szabályzás alapkérdései. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács Bence_Szakdolgozat_BFR6WS_v2.0.pdf] PDF
Kovács Bence_Szakdolgozat_BFR6WS_v2.0.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Kovács_Bence_BFR6WS.pdf] PDF
BA_TO_Kovács_Bence_BFR6WS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (282kB)

Absztrakt (kivonat)

A globális világgazdaságban egyre több cégcsoport kezdett megjelenni, melyek a termelésüket is világméretűvé szervezték. A cégcsoportokon belül egyre gyakrabban jelentek meg határokon átnyúló komplex tevékenységek melyek adóztatása is nehézségekbe ütközik. A megváltozott gazdasági környezet új kihívások elé állította a nemzetek adóhatóságait. 2018. évtől kezdődően a korábbi 22/2009-es PM rendeletet felváltotta a 32/2017-es NGM rendelet, ennek következtében jelentős változások mentek végbe a hazai transzferár szabályozásban. Dolgozatomban arra a kérdésre keresek válaszokat, hogy miként változott a transzferár dokumentációk elkészítésének gyakorlata. Milyen követelményeket támaszt az új rendelet? Mekkora többlet terhet jelent az új típusú transzferár dokumentációk elkészítése a vállalkozásoknak? Mint ahogy a gazdaság minden területére, a transzferárazásra is komoly hatással van a koronavírus járvány. Kihathat a multinacionális vállalatok ellátási láncaira és a kapcsolt tranzakciókra is. Dolgozatomban azt vizsgáltam, hogy a koronavírus járvány milyen befolyással lehet a transzferárakra. Ezen kívül arra a kérdésre kerestem válaszokat, hogy a járvány milyen kormányzati lépéseket vetít elő, milyen intézkedéseket hozhatnak az adóhatóságok a közeljövőben, mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adótanácsadás, adózási szabályok, multinacionális vállalatok, társasági adó, transzferár(ak)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:30
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet