Vállalati hitelportfólió minőségének nyomon követése adatvizualizációs eszközökkel

Harsányi Eszter (2020) Vállalati hitelportfólió minőségének nyomon követése adatvizualizációs eszközökkel. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Harsányi Eszter_SJR80R.pdf] PDF
Szakdolgozat_Harsányi Eszter_SJR80R.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 07..

Download (1MB)
[thumbnail of Harsányi Eszter_Titkosítási-kérelem-2020.pdf] PDF
Harsányi Eszter_Titkosítási-kérelem-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (70kB)
[thumbnail of BA_TO_Harsányi_Eszter_SJR80R.pdf] PDF
BA_TO_Harsányi_Eszter_SJR80R.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 07..

Download (272kB)

Absztrakt (kivonat)

A világban napról napra folyamatosan növekvő adatmennyiségnek köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés és a kereslet az adatelemzéshez kapcsolódó tudományterületek iránt. Dolgozatom két adatvizualizációs eszköz összehasonlítását mutatja be az OTP Bank Nyrt. külföldi leányvállalatainak kibocsátott hitelek kockázati besorolásának alakulása, valamint a vállalati portfólió minőségének nyomon követése kapcsán. Az összehasonlítás alapjául a Microsoft Excelben és a Microsoft Power BI-ban elkészített dashboardok szolgálnak. Elemzésem alapja az OTP Bank Nyrt. adatbázisa, az LRDB (Loan and Risk Database), mely egy multidimenziós (OLAP) adatmodell. Az OLTP rendszerekkel ellentétben az OLAP tárolja a múltbéli adatokat is lehetővé téve az adatelemzést. Az LRDB az OTP Bank elsődleges, egy csatornás adatszolgáltatási rendszere. Kockázatelemzésre az OTP Bank a Korai Figyelmeztető Rendszert (EWS) alkalmazza, mely a figyelmeztető jelek előre definiált, strukturált rendszere. Az EWS feladata, hogy támogassa az ügyfél kockázati besorolását. A használt ügyfélkockázati státuszok (CRS) a következők: Normal, WL1, WL2, WL3, WO. A CRS kategóriák közül a Normal és a WL1 az IFRS 9 szerinti besorolás alapján a Stage 1 kategóriába, a WL2 a Stage 2 kategóriába, míg a WL3 és WO a Stage 3 kategóriába tartozik. A leánybankok hatékonyságának vizsgálatára kétféle módszer is alkalmazható, az egyik CRS-alapú, a másik pedig Stage-alapú. Fontos megjegyezni, hogy a CRS ügyfélszinten, a Stage pedig ügylet/tranzakciószinten kategorizál. A Predictivity, Efficiency, Recovery és Deterioration mutatók mindig 2 időszak összehasonlításából adódnak. Dolgozatomban a YYYY Qn-1-ről Qn-re történt változásokat elemeztem. Dolgozatomban azt vizsgáltam, hogy a kulcs kockázati mutatók hogyan és milyen hatékonysággal mutathatók be vizuálisan mind a MS Excel-ben, mind a MS Power BI-ban. Összességében véleményem szerint a Power BI profibb, látványosabb és mélyebb elemzések elvégzésére képes, ha az illető rászánja az időt a rendszer kiismerésére, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy egyelőre nem alkalmas az Excel teljes mértékű kiváltására. Amíg szinte minden adat Excel táblákban szerepel egy vállalat működésében, addig egyértelműen a legkézenfekvőbb megoldás helyben elvégezni a kimutatások, diagramok elkészítését. Véleményem szerint a két eszköz tökéletesen kiegészíti egymást, így a két szoftver ötvözését javasolnám egy komplex, mindent átfogó kimutatás készítéséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dobák Dóra
Belső
főiskolai docens, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK
Matus Dániel
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatok, bank, hitel - hitelezés, hitelmonitoring, vizuális modellezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:29
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet