A fővárosi közműves ivóvízellátás, mint komplex logisztikai rendszer

Király Gábor Jenő (2020) A fővárosi közműves ivóvízellátás, mint komplex logisztikai rendszer. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A fővárosi közműves ivóvízellátás, mint komplex logisztikai rendszer.pdf] PDF
A fővárosi közműves ivóvízellátás, mint komplex logisztikai rendszer.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. November 16..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Király_Gábor_L1GFK7.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Király_Gábor_L1GFK7.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (63kB)
[thumbnail of BA_TO_Király_Gábor_Jenő_L1GFK7.pdf] PDF
BA_TO_Király_Gábor_Jenő_L1GFK7.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. November 16..

Download (291kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy a Fővárosi Vízművek termelési, elosztási, informatikai rendszere rendelkezik-e minden szükséges jellemzővel, hogy komplex logisztikai rendszernek lehessen tekinteni.A bevezetőt követően bemutatom a Vízművek anyagáramlást megvalósító rendszerét, azon belül is külön tárgyalom a két nagy alrendszert, a termelő és az elosztó rendszert. A termelő rendszeren belül bemutatom a víztermelő területeket, a parti szűrésű kutakat, a termelt vizet a hálózatba tápláló szivattyúkig eljuttató csőrendszert, illetve kitérek a fertőtlenítés témájára is. Az elosztó rendszer csőhálózatát több szempontból is bemutatom (átmérő, anyag, hálózatban betöltött szerep stb.), röviden kitérek a csőhálózat üzemeltetési feladataira, a  víztárolók szerepére az ivóvízellátásban, végezetül pedig betekintést nyújtok a Budapest egymásra épülő nyomásövezetinek kialakításába. A következő részekben végig veszem az információ áramlást lehetővé tévő eszközrendszer főbb összetevőit és azok megjelenését az ivóvízellátásban, bemutatom az egy, illetve több lépcsős logisztikai rendszereket, illetve a különböző információ áramlási folyamatok jellemzőit keresem a vízellátás rendszerében, valamint megvizsgálom az ivóvízellátást a push és a pull elvű gyártás szemszögéből is. Dolgozatom harmadik, leghosszabb részében az ivóvíz ellátás informatikájával foglalkozom, azon belül is külön kiemelve a korszerű folyamatirányítás és az ipari automatizálás legfontosabb eszközeit a PLC-ket és a SCADA rendszereket. Bemutatom a PLC-k különböző típusait, részeit, be- és kimeneti eszközeit, különös tekintettel a vízellátásnál használatos eszközökre, majd részletesen tárgyalom a PLC-k programozását, a különböző programozási módszereket. A SCADA rendszerek általános bemutatása után rátérek a Vízműveknél kialakított SCADA rendszer feladataira, a vezérelt technikai eszközökre, illetve részletesen bemutatom a rendszer kialakítását többek között a három redundánsan kialakított alrendszert, melyek önmagukban is el tudják látni a teljes rendszer irányítását. Szintén a harmadik fejezetben kapott helyet a térinformatika, melynek a Vízművek életében különösen nagy szerepe van a hálózaton végzett munkák szempontjából. Egy ekkora cég mindennapi élete ma már elképzelhetetlen jól kialakított ERP rendszer nélkül. A Fővárosi Vízműveknél ezek az SAP R/3 moduljai. Ebben a részben végig veszem és bemutatom a különböző Vízműveknél használatban lévő modulokat. A következő hosszabb rész a víziközmű szektor gazdasági helyzetéről szól, az államilag befagyasztott vízdíjakról, az emelkedő ráfordításokról, a közműadó és a rezsicsökkentés következményeiről. Évről évre elemzem a cég gazdasági helyzetét a bevételeken és ráfordításokon keresztül 2010-től 2019-ig, rátérek a fogyasztói szerkezet lassú, de biztos átalakulására, valamint a 2020-as járványhelyzet gazdasági következményeire, de érdekességképpen megvizsgálom az ásványvizek - az ivóvíz legnagyobb konkurenciájának - piacát is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Rádi György
Belső
főiskolai adjunktus, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK
Szöllősi Csaba
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ágazati sajátosság(ok), élelmiszertermelés, informatikai háttér, közműellátás, logisztikai rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:29
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet