A koronavírus hatása a vendéglátóiparra, különösképpen a fogyasztói szokások és az éttermek helyzetének megváltozására

Horváth Nikol Klarissza (2021) A koronavírus hatása a vendéglátóiparra, különösképpen a fogyasztói szokások és az éttermek helyzetének megváltozására. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Horváth Nikol Klarissza_Szakdolgozat_FOCW95_2020.pdf] PDF
Horváth Nikol Klarissza_Szakdolgozat_FOCW95_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az egyre változó világban kiemelt fontossága van annak, hogy egy szervezet milyen módon és mennyi idő alatt tud reagálni az esetlegesen bekövetkező változásokra, folyamatos alkalmazkodást kívánva. 2020-ban ezen állításnak különösen jelentős szerepe van. A dolgozat célja a koronavírus járvány következtében életbe lépő változások hatásainak bemutatása volt. Különösképpen a vendéglátóhelyek, éttermek helyzetének, a fogyasztói szokások megváltozásának tanulmányozása, mind külföldön és belföldön történt változások vizsgálata. Kutatásomhoz primer és szekunder kutatási módszereket is alkalmaztam. Szekunder forrásként, a téma aktualitása miatt leginkább az online elérhető publikációk szolgáltak. Primer kutatásomat, online kérdőív segítségével végeztem el, illetve az általam ismert vidéki étterem tulajdonosával készítettem mélyinterjút. A hazánkban is megjelent a koronavírus járvány, jelentős befolyással volt a gazdaságra és különböző vállalkozások életére is. A kis- és középvállalkozások csoportjába tartozik a Magyarországon működő vállalkozások jelentős része, a kkv-k csoportjába pedig a vendéglátás ágazatában tevékenykedő vállalkozások csaknem mindegyike. 2020. március 27.-én megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet, ennek értelmében a vendéglátóhelyeknek is bekellett zárniuk és csak elvitelre alkalmas ételek szállításával foglalkozhattak. A korlátozó intézkedések a kkv- szektoron belül, a turizmus és vendéglátás körében tevékenykedő vállalkozásokra jelentős hatással voltak. A vállalkozásoknak 94,7%-a részben vagy teljesen leállt. Összességében elmondható, hogy a koronavírus járvány hatással volt a kkv-szektorra, különösképpen a vendéglátás körében tevékenykedő vállalkozásokra. Átformálta a fogyasztói szokásokat, felértékelődött a házhoz rendelés szerepe, az éttermi fogyasztás aránya pedig csökkenést mutatott a korlátozások feloldása után. Az éttermeknek szükséges kialakítani egy olyan környezetet, ahol biztonságos körülmények között tudják fogadni a helyben fogyasztó vendégeket, továbbá elengedhetetlen a tiszta és pontos kommunikáció az éttermek részéről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Farkas Lotti
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Marosán György
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fogyasztói szokások, gazdaság, kis- és középvállalkozás - KKV, koronavírus, vendéglátás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:04
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet