Automatizált folyamatok bemutatása a Schöck Hungária Kft.-nél

Csalár Rita (2021) Automatizált folyamatok bemutatása a Schöck Hungária Kft.-nél. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 04..

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (84kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a szakmai gyakorlati helyem kiválasztása után fogalmazódott meg bennem. Manapság igen népszerű fogalmak közé tartozik a: robotizáció, Ipar 4.0, zöld logisztika, folyamatautomatizálás. A választott cégnél ebben az évben vezettek be egy új komissiózási rendszert, aminek köszönhetően számos folyamat automatizálttá vált. Sokféle szempontból vizsgáltam az adott vállalatot. A komissiózási rendszert a gyakorlatban is volt szerencsém megismerni, így sokkal könnyebben tudtam azt a dolgozatomban elemezni. Mivel jogosultságot kaptam az SAP tesztrendszeréhez, így a teljes rendelési folyamatot végig tudtam követni a vevői igény beérkezésétől egészen a kiszállításig. Megtudtam, hogy a vállalaton belül mindent az SAP rendszerbe rögzített rendelés irányít. Primer kutatásomban interjút készítettem a német logisztikai vezetővel, illetve a magyar raktárezetővel, mindkettőjüknek ugyanazokat a kérdéseket tettem fel. A mélyinterjúban kapott válaszokat a dolgozatom megfelelő témaköreibe építettem be, valamint számos hipotézisemet is alá tudtam támasztani. A szakirodalom feldolgozás során arra a következtetésre jutottam, hogy a vasúti szállítás sokkal környezettudatosabb választás a cégek számára. Dolgozatomban azt vizsgáltam, hogy, a gyakorlatban vajon megéri-e vasúton szállítani manapság? A kormányzati döntések, mint például az 5%-os áfa bevezetésével a cég forgalma szignifikánsnan növekedett. Úgy gondolom, hogy manapság fontos, hogy egy vállalat alkalmazkodni tudjon a világgazdasági helyzetekhez. Szakdolgozatomban külön fejezetben kitértem a koronavírus, valamint a Brexit várható hatásaira. Végezetül pedig kitértem a robotizáció gyártásban lehetséges felhasználási területére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Budai László
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Horváth Eszter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, ellátási lánc - ellátó hálózat, építőipar - építészet, gyártási folyamat, integrált vállalatirányítás, logisztika, rendelés, vállalati folyamatok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet