Menni vagy maradni - A XXI. századi orvoskivándorlási hullám munkaerőpiaci hatásai Magyarországon

Ipolyvölgyi Írisz (2021) Menni vagy maradni - A XXI. századi orvoskivándorlási hullám munkaerőpiaci hatásai Magyarországon. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Ipolyvölgyi Írisz szakdolgozat.pdf] PDF
Ipolyvölgyi Írisz szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (985kB)

Absztrakt (kivonat)

A migráció témaköre sokak által kutatott és a nemzetközi viszonyokat meghatározó tényező. Kutatásomban azt a célt tűztem ki, hogy a vándorlást újszerűen mutassam be, párhuzamot vonva a hazai munkaerőpiac és külföldi munkaerő beáramlása között, számolva az elvándorlók által generált hiánnyal. Kiemelten fontosnak tartottam a számszerűsíthető adatokkal való munkát, csökkentve ezzel a téves következtetések lehetőségét. Mivel rendkívül nagy témakörről van szó, így leszűkítettem a kutatást: a kivándorlók kapcsán az orvosokat emelem ki részletesebb elemzéssel. Ezt azért tartom indokoltnak, mivel az egyik legkritikusabb szakmáról van szó az elvándorlást illetően – bár könnyű az elhelyezkedés, jelenleg hatalmas munkaerőhiánnyal küzd a magyar egészségügy. Annak érdekében, hogy feltérképezhessem a jövőben várható tendenciákat, szekunder adatok alapján vizsgáltam a jelenlegi magyar orvosállomány külföldi munkavállalásra vonatkozó adatait és a már korábban vagy jelenleg külföldön dolgozó állomány méretét és motivációit. A kutatás célja az volt, hogy felmérje a kivándorló orvosok számosságát, az általuk generált hiányt, miszerint beszélhetünk-e jelenleg Magyarországon orvoshiányról, illetve az orvosok kivándorlásának fő motivációs tényezőit, azonosítva és megvizsgálva a „legnépszerűbb” célországokat is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Társadalomtudományi Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bánhalmi Árpád
Külső
egyetemi adjunktus; Társadalomtudományi Módszertan Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Ilyésné Dr. Molnár Emese
Belső
egyetemi docens; Társadalomtudományi Módszertan Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségügyi statisztika, emberi erőforrás - munkaerő, forráshiány, kivándorlás, migráció, migrációs potenciál, orvosmigráció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 12:59
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet