A Magyar Bor Személyesen marketing tevékenységének elemzése

Baranyai Tamás Bendegúz (2021) A Magyar Bor Személyesen marketing tevékenységének elemzése. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of A Magyar Bor Személyesen Marketing Tevékenységének Elemzése.pdf]
Előnézet
PDF
A Magyar Bor Személyesen Marketing Tevékenységének Elemzése.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat célja, hogy bemutassa a magyar borok umbrella-brandjének kommunikációját, és válaszokat adjon, hogy miként lehet növelni ennek hatékonyságát. A téma aktualitását az adta, hogy stratégiai szektorként komoly szándéka van a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és az Agrár Centrumnak a Magyar Bor Személyesen köré épülő egységes borkommunikációval. A cél rövid- és középtávon a fogyasztók edukálása és a magyar borok beépítése az országimázst építő elemek közé. A szekunder kutatás rámutatott arra, hogy a magyar borok az relatíve alacsony volumen miatt nem tudnak versenyképesek lenni a világpiacon, azonban Magyarországon nem fenyegetett a pozíciójuk. A fogyasztók preferenciáit illetően kiemelendő, hogy a legkedveltebb borvidékek közé Villány, Tokaj és Eger tartoztak. A tendenciák alapján Szekszárd törheti meg a nagy hármas bebetonozottnak tűnő helyét, de évről évre nőtt a kedveltsége más borvidékeknek is. A magyar emberek pozitívan viszonyulnak a vörösborokhoz, bár az eladások inkább a fehér borok felé billennek. A száraz termékek kedveltebbek az édeseknél, így valószínűleg nem a Tokaji Aszú a legnagyobb kedvenc. A primer kutatás eredményei alapján négy hipotézis került kiértékelésre. Az első, miszerint a Magyar Bor Személyesent még nem ismerik elegendően ahhoz, hogy elérje célját a marketingkommunikációja, igaznak bizonyult a mintában. A válaszadók 86% biztosan kijelentette, hogy nem hallott róla. A második állítás szintén beigazolódott. A válaszadók a várakozásomnak megfelelően pozitívan reagáltak a Magyar Bor Személyesen koncepcióra, ideértve az edukációs célt, a magyar borok népszerűsítését. A Magyar Bor Személyesen Youtube-csatornájára és weboldalára egyaránt pozitívan reagáltak a megkérdezettek. Mind a videós tartalom minőségével, mind a weboldal funkcióival elégedettek voltak, így megdőlt feltételezésem, miszerint az üzenet minőségét kritikusan fogadják majd a válaszadók. Az utolsó hipotézisemet igazolni tudtam, tényleg az idősebbekhez áll a legközelebb a jelenlegi kommunikáció. Kutatásom alapján annyival kiegészítendő az állítás, hogy a fiatalok is közelinek érzik az üzenetet, elmaradásuk nem szignifikáns az idősektől. Az elkészült munka alapján javasoltam, hogy több social media oldalon, nagyobb aktivitással szükséges kommunikálni, valamint offline eszközök bevetése is elengedhetetlen a széles elérés, és ismertségnövelés érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Jäckel Katalin
Külső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Szabó Zoltán
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: arculat - image, attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás), borászat, bormarketing, online marketing, országimázs, primer vizsgálatok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 16. 13:36
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:42
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28718

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet