A selejt anyagok mennyiségének csökkentésére való törekvés a Robert Bosch Elektronika Kft. területén

Balázs Gergely (2021) A selejt anyagok mennyiségének csökkentésére való törekvés a Robert Bosch Elektronika Kft. területén. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Balázs Gergely.pdf] PDF
Szakdolgozat_Balázs Gergely.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 10..

Download (721kB)
[thumbnail of Nyilatkozat-a-szakdolgozat-státuszáról-nyílvános-bizalmas-2020.-ősz.pdf] PDF
Nyilatkozat-a-szakdolgozat-státuszáról-nyílvános-bizalmas-2020.-ősz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (123kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a logisztika egyik fontos részterületét, a készletgazdálkodáson belül, a selejtek kialakulását és kezelését választottam. Ezek az anyagok vagy káreseményen keresztül, vagy feleslegessé válással kerülhetnek ebbe a státuszba. Mivel a Boschnál számtalan ilyen esetet láttam, hogy mennyi anyag veszik kárba és milyen magas összegről van szó, azt tűztem ki célul, hogy olyan intézkedéseket kutassak fel, melyek segítségével csökkenthető a selejt anyagok kialakulásának mértéke. Emiatt kutattam a selejtezési jegyzőkönyveket, a meghatározott intézkedéseket, melyek segítségével új ötleteket, megoldásokat fogalmaztam meg, tettem javaslatokat, hogy miként lehet megakadályozni a nagy mértékű selejtképződést. A jegyzőkönyvek vizsgálata során a négy legfontosabb okra adott intézkedéseket kutatva kerestem az új utasításokat, melyekkel csökkenthető, illetve nagyobb eséllyel elkerülhető a hibás anyagok kialakulása. Végezetül azt a következtetést vontam le a kutatásom során, hogy a legtöbb kár figyelmetlenségből, tevékenységek elmulasztásából adódik. Véleményem szerint a leghasznosabb javaslat lehet a rendszeres ellenőrzés és karbantartás, illetve ezen folyamatok gyakoriságának növelése. Például, ha a lejárati idővel rendelkező anyagok legalább hetente felülvizsgálatra kerülnének, az időben legkorábban lejáró szavatosságú darabok előbb kerülnének a gyártásba, mint a selejtezési jegyzőkönyvbe. Erre nyújt megoldást a FEFO módszer bevezetése is, amely pontosan arra törekszik, hogy a leghamarabb lejáró darab kerüljön legelőször a felhasználási folyamatba, esetleg értékesítésre késztermék formájában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mosonyiné Ádám Gizella
Belső
Oktató; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Vígh Nikoletta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hibalehetőség elkerülése, költségcsökkentés, Robert Bosch Elektronika Kft., selejt, selejtcsökkentés, selejtezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 16. 13:35
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet