Az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségei a szállodaiparban, különös tekintettel az élelmiszer-adományozásra

Turcsik Adrienn (2020) Az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségei a szállodaiparban, különös tekintettel az élelmiszer-adományozásra. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Turcsik Adrienn-Szakdolgozat.pdf] PDF
Turcsik Adrienn-Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 08..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (349kB)

Absztrakt (kivonat)

Hazánkban évente 1,8 millió tonna felesleges élelmiszer keletkezik az élelmiszerlánc bizonyos pontjain. Az Európia Unióban a 88 millió tonna élelmiszer-hulladék 12 százalékáért a vendéglátóipar felelős. Az élelmiszer-pazarlás nem csak az élelmezési problémákat növeli, de hozzájárul a klímaváltozáshoz is. Éves szinten 73 milliárd adag ételt szolgál fel a vendéglátóipar a világon. Ez alapján egyértelmű, hogy a vendéglátás szektornak óriási a felelőssége az élelmiszer-pazarlás terén. A dolgozat bemutatja a keletkező élelmiszer-hulladék összetételét, csökkentésére tett törekvéseket, és a lehetséges hulladék-kezelési módszereket. Rávilágít, mi történik az élelmiszer-hulladékkal a hulladékhierarchia különböző szakaszaiban. Ismerteti az élelmiszer-adományozás jogi és higiéniai hátterét, illetve lehetőségeit a szállodák számára. A dolgozat alapját szekunder kutatás adja, mely során főképp az Európai Unióban és hazánkban végzett kutatások eredményei kerültek megvizsgálásra. A primer kutatáshoz félig strukturált mélyinterjú módszer került alkalmazásra. Rendelkezésre álltak az Accor Hotels tagszállodáiban 2018-ban végzett mérések, melyek a különböző étkeztetések során keletkező élelmiszer-hulladékot mérték, havi bontásban, összevetve az előző év adataival. A kutatás célja megvizsgálni, mely étkeztetés során keletkezett a legtöbb élelmiszer-hulladék, mi az összefüggés a hulladék mennyisége és a szálloda színvonala között, összehasonlítva a Novotel Budapest Danube szállodát a lánc más tagszállodáival. Az interjú során megismerésre kerültek a szálloda hulladék-kezelési módszerei és véleményük az élelmiszer-adományozással kapcsolatban. A Biofilter Zrt-vel készített interjú során bemutatták, hogyan hasznosítható a keletkezett élelmiszer-hulladék, és mi az összefüggés a hulladék mennyisége és a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma között. A NÉBIH rávilágított az élelmiszer-adományozás jogi hátterére, és az adományozásra vonatkozó feltételekre. Az interjúk alapján az a következtetés vonható le, hogy az élelmiszer-adományozást illető hazai szabályozások nem szigorúbbak, mint az Uniósok, viszont a szigorú higiéniai és élelmiszerbiztonsági feltételek mellett a szállodákban megmaradt élelmiszereknek csak kis része ajánlható fel karitatív szervezetek számára. Megoldást a megelőzés, a pazarlás-csökkentése jelentené, így a szállodák legfontosabb feladata a csökkentésre irányuló törekvések további fejlesztése.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Accor Hotels, élelmiszer-adományozás, élelmiszer-hulladék, élelmiszer-pazarlás, szállodaipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:53
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet