A hátizsákos utazók motivációi és a fenntartható turizmusra gyakorolt hatásuk

Török Bettina Melinda (2020) A hátizsákos utazók motivációi és a fenntartható turizmusra gyakorolt hatásuk. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A hátizsákos utazók motivációi és a fenntartható turizmusra gyakorolt hatásuk_Török Bettina Melinda.pdf] PDF
A hátizsákos utazók motivációi és a fenntartható turizmusra gyakorolt hatásuk_Török Bettina Melinda.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (931kB)

Absztrakt (kivonat)

Jelen szakdolgozat a hátizsákos utazók motivációit, utazási szokásait és a fenntartható turizmusra gyakorolt hatásukat hivatott bemutatni. Szakirodalmi áttekintést követően primer kutatást végeztem. Kérdőívvel mértem fel a hátizsákos utazók utazási szokásait és a róluk alkotott véleményeket. Mélyinterjút készítettem a Hátizsákos turista Facebook oldal létrehozójával, szerkesztőjével, és a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatójával, melyben hátizsákos utazási szokásaikról és tudatos utazásszervezésük mértékéről beszélgettünk. Hátizsákos utazónak tartjuk azt a személyt, aki olcsó szállást választ, fontos számára a helyiekkel és más utazókkal való kapcsolatteremtés, egyénileg tervezi az utazásait és rugalmas az időbeosztása, valamint tartózkodási ideje hosszabb, mint egy átlagos utazóé. Eredeti értelemben a hátizsákos utazók kevésbé népszerű desztinációkat látogatnak meg legszívesebben. A kutatások alapján elmondható, hogy az eredeti értelemben vett hátizsákos utazás fenntartható turizmus típus, azonban az ezen típusú utazás népszerűbbé válása, a hátizsákosok számának növekedése, és a fogalom kibővülése hatására, ma már nehezen különböztethetjük meg az egyéni tömegturistákat a hátizsákos utazók egy csoportjától. Véleményem szerint az eredeti értelemben vett hátizsákos utazási forma az egyénfejlődés útján az egyik legjobb lehetőség, és tudatos módon folytatva a természeti és közösségi környezetre sem gyakorol több negatív, mint pozitív hatást. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Remenyik Bulcsú
Belső
egyetemi docens, Turizmus Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható turizmus, hátizsákos turizmus, hátizsákos utazók, tudatos utazás, utazási motivációk
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:52
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet