A hazai nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalása - Az OTP Bank fenntarthatósági jelentések egyes aspektusainak elemzése

Kovács Viktória Katalin (2021) A hazai nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalása - Az OTP Bank fenntarthatósági jelentések egyes aspektusainak elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kovács_Viktória_Katalin_szakdolgozat_2020_végleges.pdf] PDF
Kovács_Viktória_Katalin_szakdolgozat_2020_végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a fenntartható fejlődés hangsúlyozásának. Kutatásom során a vállalatok társadalmi és környezeti felelősségvállalásának néhány aspektusát ismertem meg. Ezen belül is az OTP Bank Nyrt. fenntarthatósági stratégiáját elemeztem a fenntarthatósági jelentésein keresztül. Fő kutatási kérdésem is ehhez kapcsolódik: Milyen változások történtek az elmúlt 14 év alatt - az OTP által közzétett fenntarthatósági jelentések alapján - az általam vizsgált területeken? További felmerülő kérdések: Milyen okok azonosíthatók a változások mögött? Melyek a leginkább figyelem középpontjába helyezett területek? A primer kutatást longitudinális megfigyelés alapján végzett dokumentumelemzés formájában végeztem. Szekunder kutatásom egy interjú, amelyet az OTP Bank Nyrt. fenntarthatósági szakértőjével készítettem. A bank jelentésein kívül áttekintettem az aktuális CSR trendeket; az Y és X generáció viszonyulását a fenntarthatósághoz, valamint a vállalatok tevékenysége által közvetlenül és közvetetten leginkább érintett közösségekre ható területek kezelését. Ezek a kiemelt területek a munkavállalókkal szemben tanúsított felelős munkáltatói magatartás gyakorlása; a civil szervezetek támogatása; a környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségvállalás és a felelős és fenntartható szolgáltatásnyújtás. A jelenleg kiemelt fontosságú szabványokat – ISO 26000, GRI – és nemzetközi fenntarthatósági projektek céljait is megvizsgáltam. Dolgozatom további fenntarthatósági törekvések fejlesztésének alapjául szolgál.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Polák-Weldon Réka Judit
Belső
egyetemi tanársegéd, Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: CSR, fenntarthatóság, fenntarthatósági jelentés, OTP Bank, vállalatok társadalmi felelősségvállalása
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:52
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet