Lászka Patrik (2020) A Badacsonyi borvidék borászati, turisztikai és gasztronómiai kínálatának vizsgálata a régió sajátosságainak előtérbe helyezésével. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
szakdolgozat_lászka_patrik.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (4MB) |
Absztrakt (kivonat)
Magyarországon, mint a világ többi pontján is a turizmus a nemzetgazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. A folyamatosan növekvő kereslet, hazánkban két desztinációra összpontosul: Budapestre és a Balatonra. A Balaton-régió a hazai utazók körében a legnépszerűbb, de számottevő a külföldi turisták jelenléte is. Míg sokaknak a Balatonról a vízpart, a pihenés vagy épp a fesztiválok jutnak eszükbe, ugyanakkor jelentős azoknak is a száma, akiket a különlegességek és az egyedibb attrakciók vonzanak. Míg a déli-part nyüzsgőbb, könnyedebb kikapcsolódásra vágyóknak nyújt alternatívát, addig az északi-parton a kultúra, a történelem valamint a bor- és gasztroturizmus kelti fel az odalátogatók érdeklődését. A Badacsonyi borvidék épp ezeket a turistákat célozza meg, egyedi borkínálatával és a hozzá párosított gasztronómia kínálattal. Ugyanakkor a gasztroturizmus sokkal több, mint egy adott régió hagyományait és múltját a konyháján át bemutató turisztikai irányzat. Véleményem szerint gasztroturizmus emellett, a turizmus egyik legfentarthatóbb és jövőbe tekintőbb formája, amely nem kizárólag a múltra épít. Rengeteg újító és formabontó gasztronómiai rendezvényt tartanak manapság, mint streetfood események vagy akár a vegán ételkülönlegességeket bemutató fesztiválok, melyek ugyanúgy vonzóak a turisták számára, illetve ugyanúgy a gasztroturizmushoz tartoznak. Sok olyan, kisebb régió számára kardinális fontosságú bevételforrás, amely nem rendelkezik más turisztikai potenciállal, illetve a kiemelkedést, munkahely teremtést biztosító irányzat a vidéki területeken a falusi turizmus részeként. Más részről, mint a Badacsonyi borvidék esetében, a fő attrakció mellett, a szezonon kívüli vonzerőt biztosító egyedi turisztikai ágazat. A régióban megtalálható a vendéglátás szinte összes formája a strand büfétől a magas kategóriájú éttermekig, ugyanakkor még mindig kihívást jelent sok kisebb hely számára a szezonális nyitvatartás. Éppen ezért több akció is indult az egész éves nyitvatartásra Balaton szerte, végül megalakult a Balatoni Kör a kezdeményezésekből, mellyel a továbbiakban részletesen szeretnék foglalkozni dolgozatomban. Az elmúlt években is jelentős fejlesztéseken ment át a régió, és évek óta, már hagyományként mutatják be boraikat a pincészetek Budapesten a New York Palotában. Idén is így volt, 33 borászat vett részt az eseményen kiváló boraikkal. A bemutató hatalmas szakmai és sajtó figyelmet kapott, és sikerrel zártak a badacsonyi borászok. (Németh, 2020) A Badacsonyi borvidék első látásra megfogott és azóta is visszatérő látogatója vagyok a térségnek. Ugyan nem ismerem még a régiót sem régóta, sem mélyebben, de amikor gondolkoztam mit válasszak szakdolgozatom témájául, arra gondoltam miért is ne írjam a Badacsonyi borvidékről, lenyűgöző elhelyezkedéséről, egyedi borairól és a régió vonzerejéről. Ezáltal én is jobban megismerem a térség történetét, szokásait, a helyi turisztikai és vendéglátói kínálatot. A borászat már gyerekkorom óta jelen van az életemben, ugyanis régebben nagyapám és most már édesapám foglalkozik borászkodással, ugyan nem nagyüzemi körülmények között, de így én is beleláthattam a borkészítés, állandó törődést igénylő folyamataiba. Ezáltal az eddigi borászati ismereteimet összeadva a szakirodalmak és a kutatásom által szerzett információkkal, várhatóan mélységeiben is megismerhetem a Badacsonyi borvidéket, és sikerül meghatározni a helyét a magyar borászati térképen. Dolgozatomban szeretném bemutatni a Badacsonyi borvidék borászatának, vendéglátásának és turizmusának történetét, fejlődését, valamint kutatásaim segítségével fel kívánom térképezni, hogy a borvidék milyen helyet foglal el a potenciális magyar borfogyasztók térképén. Milyen ismeretekkel rendelkeznek a térségről, fontos-e nekik, hogy a fogyasztott ételekhez milyen borokat választanak és ehhez meg van-e a megfelelő kínálat. Valamint, hogy a régió a nyári időszak elteltével mennyire vonzó a látogatók számára, milyen attrakciókkal lehetne ide csalogatni szezonon kívül a turistákat, illetve az eddigi kezdeményezések mennyire voltak sikeresek. Itt kapcsolódik be a Balatoni Kör szerepe a térsége fejlődésébe, és a kutatásba is.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Badacsonyi borvidék, Balaton, borászat, borturizmus, gasztronómia |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Feb. 08. 13:51 |
Utolsó módosítás: | 2021. Feb. 08. 13:51 |
Actions (login required)
Tétel nézet |