Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál

Kondár Fanni (2021) Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kondár-Fanni-2020-Munkahelyi-stressz-és-kiégés-a-vendéglátásban-dolgozóknál.pdf] PDF
Kondár-Fanni-2020-Munkahelyi-stressz-és-kiégés-a-vendéglátásban-dolgozóknál.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szervezet- és humánmenedzsment területén az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiégés (burnout) jelenségére. A munkavállaló mentális egészségének fenntartása érdekében egyre több tanulmány foglalkozik a munkaadó felelősségével és a megfelelő munkakörnyezet kialakításának fontosságával. Egy 2013-as kutatás szerint a munkahelyi stressz a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legkimagaslóbb. Ezért kutatásom célkitűzéséül a munkahelyi stressz legfőbb forrásainak és következményinek vizsgálatát választottam, különös hangsúlyt fektetve a vendéglátásban dolgozó munkavállalók motivációjára, a munkahelyi stressz és a kiégés közötti kapcsolat generációnkénti és nemenkénti megfigyelésére. Kutatásom során egyaránt végeztem szekunder és primer kutatást. A szekunder kutatás során összegyűjtöttem a munkahelyi stressz és a kiégés legfőbb forrásait, megvizsgáltam a generációs különbségeket a munkaerőpiacon, elemeztem a munkahelyi stressz és a kiégés szervezeti szinten jelentkező tüneteit, valamint a vállalati felelősséget. A primer kutatásom egy online kérdőíven alapszik, melynek segítségével 482 fő vendéglátásban dolgozó tapasztalatait ismerhettem meg. Kutatásom eredményei szerint a különböző generációknak más-más a munkamotivációja. A válaszadók számos esetben tapasztalják a munkahelyi stressz, de a kiégés tüneteit is. A megkérdezett munkavállalók legfőbb stresszforrása a nagy mennyiségű feladat ellátása és a monoton munkavégzés. A feldolgozott válaszok alapján vendéglátásban betöltött pozíciók közül a szakács munkája a legstresszesebb, ami magyarázatot adhat arra, hogy a szakácsmesterség miért hiányszakma hazánkban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: humán erőforrás menedzsment, kiégés, motiváció, munkahelyi stressz, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:46
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet