Kondár Fanni (2021) Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Kondár-Fanni-2020-Munkahelyi-stressz-és-kiégés-a-vendéglátásban-dolgozóknál.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A szervezet- és humánmenedzsment területén az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiégés (burnout) jelenségére. A munkavállaló mentális egészségének fenntartása érdekében egyre több tanulmány foglalkozik a munkaadó felelősségével és a megfelelő munkakörnyezet kialakításának fontosságával. Egy 2013-as kutatás szerint a munkahelyi stressz a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legkimagaslóbb. Ezért kutatásom célkitűzéséül a munkahelyi stressz legfőbb forrásainak és következményinek vizsgálatát választottam, különös hangsúlyt fektetve a vendéglátásban dolgozó munkavállalók motivációjára, a munkahelyi stressz és a kiégés közötti kapcsolat generációnkénti és nemenkénti megfigyelésére. Kutatásom során egyaránt végeztem szekunder és primer kutatást. A szekunder kutatás során összegyűjtöttem a munkahelyi stressz és a kiégés legfőbb forrásait, megvizsgáltam a generációs különbségeket a munkaerőpiacon, elemeztem a munkahelyi stressz és a kiégés szervezeti szinten jelentkező tüneteit, valamint a vállalati felelősséget. A primer kutatásom egy online kérdőíven alapszik, melynek segítségével 482 fő vendéglátásban dolgozó tapasztalatait ismerhettem meg. Kutatásom eredményei szerint a különböző generációknak más-más a munkamotivációja. A válaszadók számos esetben tapasztalják a munkahelyi stressz, de a kiégés tüneteit is. A megkérdezett munkavállalók legfőbb stresszforrása a nagy mennyiségű feladat ellátása és a monoton munkavégzés. A feldolgozott válaszok alapján vendéglátásban betöltött pozíciók közül a szakács munkája a legstresszesebb, ami magyarázatot adhat arra, hogy a szakácsmesterség miért hiányszakma hazánkban.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | humán erőforrás menedzsment, kiégés, motiváció, munkahelyi stressz, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Feb. 08. 13:46 |
Utolsó módosítás: | 2021. Feb. 08. 13:46 |
Actions (login required)
Tétel nézet |