A magyar gasztronómia vonzereje a külföldi fiatalok (18-35 évesek) szerint

Patai Tímea Margit (2020) A magyar gasztronómia vonzereje a külföldi fiatalok (18-35 évesek) szerint. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Patai Tímea Margit, RQPRKX, 2020.pdf] PDF
Patai Tímea Margit, RQPRKX, 2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

AbsztraktA gasztronómia egy divatos irányzat, sokaknak hobbi, mások számára utazási motiváció. A saját utazási szokásaimat vizsgálva született meg az ötlet, hogy a szakdolgozatom témájának a magyar gasztronómiai turizmust választottam.Jómagam is számtalanszor utazok külföldre egy-egy ország híres ételeiért vagy finom söreiért.Kutatásom célja megtudni, hogy a külföldi fiatalok (18-35 évesek) körében vonzerőként érvényesül-e a magyar gasztronómia. Továbbá vizsgálom azt is, hogy hogyan viszonyulnak a magyar gasztronómiához azok a külföldiek, akik ismerik az ételeinket, italainkat. Ezek vizsgálatát egy 100 fős mintán végzem, online kérdőív segítségével. Magyarország gasztroturisztikai vonzerejét a Likert-skála segítségével kutatom. A magyar gasztronómia megítélését a külföldiek körében az Osgood-féle szemantikus differenciálskálával vizsgálom.A gasztroturizmusba azok az utazások tartoznak, melyek elsődleges vagy másodlagos motivációja a helyi ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó turisztikai termékek megismerése, felkutatása. A gasztroturisták számára az adott térségre jellemző, sajátos konyhaspecialitások megkóstolása mellett fontos az autentikus élmény. A nagymúltú magyar gasztronómiát és borkultúrát az ország természeti és földrajzi változatosságai teszik egyedivé és sokszínűvé.Témám aktualitását és fontosságát mutatja, hogy a bor-és gasztroturizmus világszerte dinamikus növekedést mutatott az elmúlt években. A közelmúltban a turisták felfedezték a magyar konyhakultúra vonzerejét, így a fejlődés hazánkban is megindult. Mivel sok más turisztikai ágazattal is kapcsolatban áll a gasztronómiai turizmus, így fellendülése pozitívan befolyásolta a hozzá szorosan kötődő szektorokat is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Petykó Csilla
Belső
egyetemi docens, Turizmus Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, gasztroturizmus, konyhaművészet, külföldiek, turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:45
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet