Kakuk Csongor (2021) A mangalica története és helye napjaink gasztronómiájában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Kakuk Csongor_MLMPFV_Szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A sertéstenyésztés évszázadokon át kulcsfontosságú volt a Magyarország történelmében, ebben pedig jelentős szerepe volt a magyar mangalica sertésnek is. Ezen dolgozat célja a releváns szakirodalom feltárásával átfogó képet adni arról, pontosan mi is ez az állat, honnan eredeztethető, mi a saját története, milyen tulajdonságok, különlegességek jellemzik, és hogyan kapcsolódik a magyar történelemhez, kultúrához és gasztronómiához.A dolgozatban néhány saját kutatás leírására is sor kerül. Egy általános kérdőív és egy összehasonlító érzékszervi bírálat segítségével megvizsgált fogyasztói magatartások, igények, preferenciák elemzése, és egy kisebb piac felmérés mellett a szakma szakértői véleményeinek bemutatására is sor kerül. A kutatások lényege felmérni a mangalica piacát keresleti és kínálati szempontból is.Az eredmények azt mutatják, hogy jelen pillanatban a kereslet visszafogott, elsősorban tájékozottság és és érdeklődés hiányában, ugyanakkor a piac kínálati szempontból viszonylag kicsi, lassan növekvő, de stabil, és a keresletet képes kielégíteni. Az egyik legfontosabb célkitűzés a stabilitás megtartása, és a potenciális fogyasztókkal való hatékonyabb és tisztább kommunikáció és tájékoztatás.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | állattenyésztés, gasztronómia, mangalica, mezőgazdaság, sertéstenyésztés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Feb. 08. 13:45 |
Utolsó módosítás: | 2021. Feb. 08. 13:45 |
Actions (login required)
Tétel nézet |