Néhány a borravaló adását és nagyságát befolyásoló ,,extra" tényező

Nagy Adrienn (2021) Néhány a borravaló adását és nagyságát befolyásoló ,,extra" tényező. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Nagy_Adrienn_ETATGU_KVIK.pdf] PDF
Nagy_Adrienn_ETATGU_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (994kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat fő témája a borravaló adását és nagyságát befolyásoló tényezők részletes vizsgálata. A dolgozat szekunder kutatása részletesen bemutatja, hogy melyek azok a tényezők, amelyek hatással vannak a vendégek borravalóinak nagyságára. A kutatás fő célja, hogy megvizsgáljam a felszolgálók hogyan tudják befolyásolni a kapott borravaló nagyságát. Primer kutatásom alapjául 2 kérdőív és 5 interjú szolgált.  Az eredmények alapján elmondható, hogy míg a nemzetközi kutatások alapján a vendégek könnyen befolyásolhatók fizikai megjelenéssel, személyes érintéssel vagy asztal mellé guggolással, addig a hazai felszolgálóknak ennél nehezebb dolguk van. A vizsgálatom alapján az embereknek a felszolgálás és az étel minősége a legmeghatározóbb tényező borravaló adásakor. Továbbá a férfiak és a nők, a különböző jövedelemcsoportok és korosztályok borravalóadási szokásait vizsgáltam. Végül pedig a kínálati oldalról a felszolgálók és 5 étterem vezető véleményét kértem ki.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: borravaló, borravalóadási szokások, szervízdíj, társadalmi norma, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:07
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet