Az élelmiszerpazarlás csökkentése a szállodaiparban – lehetőségek és gyakorlatok bemutatása egy budapesti szálloda példáján keresztül

Varga Virág (2020) Az élelmiszerpazarlás csökkentése a szállodaiparban – lehetőségek és gyakorlatok bemutatása egy budapesti szálloda példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_VargaVirág_JQB7DD.pdf] PDF
Szakdolgozat_VargaVirág_JQB7DD.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom témája az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetséges módszerei. Régóta foglalkoztat ez a probléma, az aktualitása pedig sajnos vitathatatlan. Hiába lenne elegendő élelmiszer a Földön mindenki számára, mégis, még 2020-ban is több 100 millió ember éhezik világszerte. Ebben nagy szerepet játszik az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerveszteség. Az éhező emberek száma 2014 óta folyamatosan növekszik, és fogyasztható élelmiszerek tonnáit pazaroljuk el naponta (FAO, 2019). Az éhezésen kívül a globális felmelegedés is égető kérdés, az élelmiszerfelesleg megsemmisítése pedig nagy mértékben hozzájárul ehhez a jelenséghez és ezáltal terheli a környezetünket. Szerencsére a világon egyre nagyobb figyelmet fordítanak mind a magánszemélyek mind a különböző céllal létrejött szervezetek, arra, hogy minél kevesebb élelmiszer vesszen kárba és hogy így ne mérjünk felesleges csapást a környezetünkre és a környezeti erőforrásainkra. Amikor élelmiszert pazarolunk, akkor elpazaroljuk azt az energiát, ami szükséges volt az élelmiszer előállításához, beleértve a földet, a vizet és a munkaerőt is. Az élelmiszerhulladék megsemmisítése üvegházhatású gázok felszabadulását eredményezi, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is.  A kidobott élelmiszerek 12%-a realizálódik a vendéglátásban, amibe beletartoznak a szállodai F&B szolgáltatókon kívül a rendezvényszervezők és az intézményi vendéglátók is (Hotrec, 2017). Ezért a kutatásomban szeretném egy budapesti 5 csillagos szálloda példáján keresztül bemutatni a probléma megoldására általuk használt jelenlegi és a jövőben tervezett módszereket és technikákat, továbbá szeretnék rávilágítani az esetlegesen hibásan alkalmazott gyakorlatokra, majd javaslatokat tenni hatékonyabb gyakorlatok kialakítására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszer-ellátás, élelmiszerfogyasztás, szállodaipar, vendéglátás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:03
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet