Fenntarthatósági gyakorlatok az élelmiszerláncban

Mikó Szilvia Anna (2020) Fenntarthatósági gyakorlatok az élelmiszerláncban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Mikó Szilvia Anna.pdf] PDF
Szakdolgozat_Mikó Szilvia Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt évtizedekben olyan változások mentek végbe az egész világunkon, amelyek véleményem szerint mindenképp indokolják, hogy egyre többet és többet foglalkozzunk a fenntartható gazdaság kérdéskörével, és egyre gyakrabban találkozzunk olyan jó gazdasági gyakorlatokkal, amelyeket követendő mintaként tanítanak a jövő közgazdászainak. Ahogy a mai pályakezdőkkel szemben elvárás az angoltudás, úgy gondolom a mai közgazdászokkal szemben elvárás lehet, hogy tisztában legyenek a gazdaság által okozott természeti-környezeti károkkal, és hogy hogyan lehet ezeket mérsékelni. Ugyanakkor fontosnak tartom a probléma fogyasztói oldalról való megközelítését is, hiszen a végső döntés az ő kezükben van. Dolgozatom első felében a szakirodalmi hátteret tekintem át az élelmiszerlánchoz kapcsolódó, fenntarthatósági gyakorlatok felkutatása érdekében. Bemutatom, milyen globális jelentőségű problémák vannak hatással az élelmiszer-termelésre, értékesítésre és a fogyasztásra. A szakirodalmi áttekintés után a dolgozat második felében primer kutatásomra térek rá, melyben a fogyasztók általános vásárlási, fogyasztási szokásai mellett a koronavírusra specifikusan jellemző magatartási mintákat, és a fogyasztók tudatosságának mértékét vizsgálom. Végül a szakirodalom és a saját kutatásom alapján következtetéseket vonok le az élelmiszer-pazarlást megelőző gyakorlatokat illetően, és ismertetem az általam (a kutatás alapján) megfelelőnek vélt megoldási lehetőségeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, fenntarthatóság, fogyasztói tudatosság, körforgásos gazdaság, Sharing Economy
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:02
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet