Mikó Szilvia Anna (2020) Fenntarthatósági gyakorlatok az élelmiszerláncban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat_Mikó Szilvia Anna.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az elmúlt évtizedekben olyan változások mentek végbe az egész világunkon, amelyek véleményem szerint mindenképp indokolják, hogy egyre többet és többet foglalkozzunk a fenntartható gazdaság kérdéskörével, és egyre gyakrabban találkozzunk olyan jó gazdasági gyakorlatokkal, amelyeket követendő mintaként tanítanak a jövő közgazdászainak. Ahogy a mai pályakezdőkkel szemben elvárás az angoltudás, úgy gondolom a mai közgazdászokkal szemben elvárás lehet, hogy tisztában legyenek a gazdaság által okozott természeti-környezeti károkkal, és hogy hogyan lehet ezeket mérsékelni. Ugyanakkor fontosnak tartom a probléma fogyasztói oldalról való megközelítését is, hiszen a végső döntés az ő kezükben van. Dolgozatom első felében a szakirodalmi hátteret tekintem át az élelmiszerlánchoz kapcsolódó, fenntarthatósági gyakorlatok felkutatása érdekében. Bemutatom, milyen globális jelentőségű problémák vannak hatással az élelmiszer-termelésre, értékesítésre és a fogyasztásra. A szakirodalmi áttekintés után a dolgozat második felében primer kutatásomra térek rá, melyben a fogyasztók általános vásárlási, fogyasztási szokásai mellett a koronavírusra specifikusan jellemző magatartási mintákat, és a fogyasztók tudatosságának mértékét vizsgálom. Végül a szakirodalom és a saját kutatásom alapján következtetéseket vonok le az élelmiszer-pazarlást megelőző gyakorlatokat illetően, és ismertetem az általam (a kutatás alapján) megfelelőnek vélt megoldási lehetőségeket.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Kereskedelem Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | élelmiszerfogyasztás, fenntarthatóság, fogyasztói tudatosság, körforgásos gazdaság, Sharing Economy |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Feb. 08. 13:02 |
Utolsó módosítás: | 2021. Feb. 08. 13:02 |
Actions (login required)
Tétel nézet |