A COVID-19-pandémia hatása a Revenue Managementre a Mellow Mood Hotels példáján keresztül

Csikai Bertalan (2020) A COVID-19-pandémia hatása a Revenue Managementre a Mellow Mood Hotels példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A COVID-19-pandémia hatása a Revenue Managementre a Mellow Mood Hotels példáján keresztül.pdf] PDF
A COVID-19-pandémia hatása a Revenue Managementre a Mellow Mood Hotels példáján keresztül.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 01..

Download (2MB)
[thumbnail of titkositasi_kérelem_Cs_B.pdf] PDF
titkositasi_kérelem_Cs_B.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (716kB)

Absztrakt (kivonat)

A COVID-19-pandémia alatt a nemzetközi turizmus olyan nehézségekbe ütközött, amire generációnk alatt nem volt precedens. Szakdolgozatom célja bemutatni a COVID-19-pandémia okozta kontrasztot, mely 2019 és 2020 turizmusát jellemezte, ez ebből származó kieséseket budapesti szállodaipar és a Mellow Mood Hotels vonatkozásában. Dolgozatomban kitérek a Revenue Management vázára, technikai követelményeire és arra, miképp változot a vírus utáni Revenue Management a Mellow Mood Hotelsen belül.A nemzetközi utazások a pandémia hatását 2020 elején kis mértékben érzékelték, melyet főleg az Észak-Kelet Ázsia régió kiesései generáltak. A növekvő esetszámok, a vírus terjedésének hatására ezek a kiesések a globális téren áprilisra érték el azt a küszöböt, melytől a 60%-ot is meghaladták. Ez a második és harmadik negyedévben 90% felé emelkedett, a nemzetközi turizmus majdhogynem megszűnt. Az európai trendek javarészt a globális görbét követték, melynek legnagyobb vesztesei azon desztinációk voltak, melyek a külföldi turizmusra alapoztak, mint Budapest, ahol a 2019-ben realizált vendégéjszakák 89%-át külföldiek adták. A Mellow Mood Hotels a fővárosi trendekkel azonosan külföldi vendégekre alapozta szállodáinak forgalmát, mely 2020-ban új kihívásokat jelentett az egész cégcsoport számára.A Revenue Managerek feladata a bevételek maximalizálása, ezért több kérdést felvet, mikép tudnak ők egy ilyen krízis helyzet alatt bevételeket generálni a szállodákban. A Revenue Managementnek komplex keretrendszere van, mely egy egymással szoros kapcsolatokat építő technikai váz mellett az emberi tényező. 2020 során a rendelkezések hatására megszűnt az a stratégia, amelyet a Mellow Mood Hotels eddig alkalmazott: magas előtöltötség, volumen központú árpolitika. A pandémai hatására a foglalások ún. Last Minute-ek lettek, pár napon belül, vagy adott napon foglalnak a vendégek, és megszűntek azok a korábban garantáltnak vélt bevételek, melyet az utazási irodák vagy céges partnerek hoztak a szállodáknak, az egyéni utazásokra lehet csak alapozni. A Mellow Mood Hotels stratégiája a COVID-19-pandémia alatt a tervezett üzemszünetek, majd újranyitások, a piaci rések megtalálása, az új árak bevezetése és legkiemelkedőbben a belföldi vendégkör felé nyitás. A belföldi vendégkör megszerzéséhez nem elég az árak csökkentése, a Revenue Managereknek új partnereket, csatornákat kellett fontolóra vennie. A november 11-ével bevezetett korlátozások hatására a fővárosi szállodaipar ismét egy ellehetetlenült korszakot él át. Számos tanulmány 2024-re spekulálja azt, amikor a nemzetközi turizmus visszalendül a 2019-es eredményekhez, mely Revenue Management szempontjából azt jelenti, hogy belátható ideig még alapozni kell a belföldi vendégkör által hozott volumenre, a korábbi árszintek nem fognak visszatérni pár éven belül. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Oláh Péter Károly
Belső
Mestertanár, Turizmus Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: COVID-19, koronavírus-járvány, Revenue Management, szállodai bevételek, szállodaipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:02
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet