Kihívás a vendéglátóipar számára: Sportolók étkeztetése, ételallergiás és ételintoleranciás sportolók táplálkozása

Pintér Hanna Léna (2020) Kihívás a vendéglátóipar számára: Sportolók étkeztetése, ételallergiás és ételintoleranciás sportolók táplálkozása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Pintér Hanna Léna- Kihívás a vendéglátóipar számára-Sportolók étkeztetése, ételallergiás és ételinoleranciás sportolók táplálkozása.pdf] PDF
Pintér Hanna Léna- Kihívás a vendéglátóipar számára-Sportolók étkeztetése, ételallergiás és ételinoleranciás sportolók táplálkozása.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (722kB)

Absztrakt (kivonat)

Egyre többen vannak olyanok, akik a vendéglátás terén speciális csoportokhoz tartoznak, mint például ételallergiások, ételintoleranciások, vegetáriánusok és még más táplálkozási irányt folytatók. Azonban a sportolók között is egyre többen vannak, akik valamilyen más táplálkozási irányzattal élnek, allergiával/intoleranciával küzdenek. A sport mellett nagy figyelmet kell fordítani a táplálkozásra, hiszen a teljesítmény alapját nem csak az intenzív edzés adja, hanem a táplálkozás is. Egy ételallergiás/ételintoleranciás sportolónak jóval több figyelmet igényel, hogy milyen táplálékokkal vigye be az energiát, hogy hasonló teljesítményt tudjon nyújtani, mint a többi társa, de egy diétát folytató sportolónak is szükséges a megfelelő mennyiségi és minőségi tápanyagok bevitelére figyelni. A fogyasztói oldalon sok problémába ütközhetünk a mai napig, hol tejalternatívát hiányolunk, hol gluténmentes, tojásmentes készítményeket, de természetesen vannak olyan éttermek, amelyek kifejezetten ezen speciális csoportoknak nyíltak.Választ kerestem arra, hogy vajon mi az oka annak, hogy sok vendéglátóipari egység nem foglalkozik azzal, hogy megfeleljen a speciális igényeknek, illetve akik meg szeretnének felelni, azok milyen megoldásokat alkalmaznak. Azt is megvizsgáltam, hogy sporttársaim, mennyire figyelnek oda professzionális sportolóhoz való életvitelükre, táplálkozásukra, illetve speciális élethelyzetben hogyan képesek megoldani mindennapi táplálkozásukat, milyen esetleges problémákba ütköznek a vendéglátás terén.   

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ételallergia, ételintolerancia, sportolók, sporttáplálkozás, táplálkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:02
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet