Az európai uniós támogatásból megvalósult pannonhalmi beruházás tanulságai

Jutasi Fanni (2021) Az európai uniós támogatásból megvalósult pannonhalmi beruházás tanulságai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of JF-Az európai uniós támogatásból megvalósult pannonhalmi beruházás tanulságai.pdf] PDF
JF-Az európai uniós támogatásból megvalósult pannonhalmi beruházás tanulságai.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (883kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom első felében felvázoltam az Európai Unió költségvetésének legfontosabb jellemzőit. Bemutattam, hogyan és miért alakították ki a több éves pénzügyi keretet. Külön kitértem a 2021-2027-es költségvetéssel kapcsolatos jelenlegi vitákra. Kutatásaim során egyrészt azt vizsgáltam, hogy a koronavírus-járvány következtében létrejövő válsághelyzet kezelésénél mekkora súlyt szeretne fektetni az Európai Unió turizmus fellendítésére; másrészt arra a kérdésre kerestem a választ, miért nincs Magyarországon turizmus fejlesztésére vonatkozó operatív program. Dolgozat második felében bemutattam, hogyan került kialakításra uniós forrásból egy turisztikai központ (Tourinform iroda, kiállító tér, étterem, biciklis központ, szabaduló szobás játékok) Pannonhalma város területén. A város korábbi turisztikai fellendítéséhez mindenképp szükség volt egy jól átgondolt beruházásra. Ezt azonban a város önerőből nem tudta volna kivitelezni. A fejlesztés végül mégiscsak megvalósult. Ennek hátterét vizsgálva mélyinterjút készítettem a pályázat írójával, a beruházás kivitelezőjével és egy pannonhalmi turisztikai szakemberrel. Primer kutatásaim eredményeként bemutattam a Porta Pannonhalmától várt fő célokat, elemeztem az uniós beruházás előnyeit és hátrányait, és kitértem arra is, hogyan hatott a koronavírus egy turisztikai kiállító tér megnyitására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Török Hilda
Belső
egyetemi docens, Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: EU pályázat, Európai Unió költségvetése, pályázati rendszer, területfejlesztési beruházások, turizmusfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet