Ételintolerancia és ételallergia a mindennapokban és a vendéglátásban

Rakusz Krisztina (2020) Ételintolerancia és ételallergia a mindennapokban és a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of rakusz krisztina szakdolgozat_végleges .pdf] PDF
rakusz krisztina szakdolgozat_végleges .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Ételintolerancia és ételallergia a mindennapokban és a vendéglátásban Kutatásom során tisztáztam a különbséget az ételintolerancia és az ételallergia között, majd szakirodalom segítségével a különböző ételallergiákat és ételintoleranciákat példával ismertettem. Bemutattam a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályozásokat. A dolgozatom következő részében interjút készítettem három személlyel, akik tapasztalatukkal, szakértelmükkel és személyes rálátásukkal segítették kutatásomat. Készítettem egy kérdőíves kutatást is, melynek célcsoportja a magyar lakosság volt. Ezzel azt mértem fel, hogy a magyar lakosság mennyire tájékozódott a két betegséggel kapcsolatban, és hogy mennyire próbálnak tudatos életmódot folytatni. Illetve megvizsgáltam egy vendéglátóhelyet is a szabályozások alapján. A kutatásom során világossá vált, hogy az allergiában, az ételallergiában és az ételintoleranciában szenvedők száma minden évben növekszik. Ezért fontos, hogy hogy a vendéglátóhelyek is megfelelő tájékoztatással rendelkezzenek a vendégeik számára, illetve fontos, hogy az emberek többet foglalkozzanak ezzel a témával, mivel sok helyen nem lehet megbízható információhoz jutni, ami több kárt okoz, mint segít.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: allergia, ételallergia, ételintolerancia, jogszabályok, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 13:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet