Éttermek törzsvendégkörének vizsgálata Budaörsön

Vadas Bendegúz (2020) Éttermek törzsvendégkörének vizsgálata Budaörsön. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat Vadas Bendegúz.pdf] PDF
Szakdolgozat Vadas Bendegúz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (803kB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt években számtalan szakdolgozat született budapesti éttermek vendégeiről és azok elemzéséről. Ezen fellelkesülve fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy megvizsgáljam, Budaörs városában milyen éttermek találhatók, és milyenek a vendégeik. Szakdolgozatom témaválasztását azzal is magyarázhatom, hogy mindig érdekelt, hogyan tudnak fennmaradni városomban a kis családi hagyományokkal rendelkező éttermek. Budaörs városa az elmúlt évtized alatt hatalmasat fejlődött, mind állandó lakosok száma, mind infrastruktúra terén.Kutatásaim során utánanéztem, napjainkban mennyi, és milyen típusú étterem található a városban. Arra a következtetésre jutottam, hogy Budaörsön 34 db melegkonyhás vendéglátó egység lelhető fel. Ezek nagyrésze gyors- és pizzéria- éttermek. A hagyományos éttermek száma igen csekély.(tripadvisor.co/hu, 2020) Érdeklődésem jobban felkeltik azok az éttermek, amelyek valamilyen értékkel bírnak, valami plusz különlegességet adnak. Ezek nem mások, mint a törzslakosként itt élő családok által üzemeltetett kis családi éttermek.Ezért dolgozatomban a budaörsi családi éttermeket veszem górcső alá. Kutatásom előkészítése során arra jutottam, hogy három családi éttermet vizsgálok meg. Döntésemet azzal magyarázom, hogy rengeteg időre és kutatói munkára lenne szükségem az összes étterem megvizsgálásához. Így kiválasztottam hármat, amelyek nagyvonalakban hasonlítanak egymásra, de eltérő értékekkel is bírnak. A három családi étterem tulajdonosával folytatott interjúm során megtudhattam, hogy vendégkörüket nagyrészt az állandó törzsvendégek teszik ki. Úgy gondolom hiba lenne, ha az éttermek ezen tulajdonságát nem vizsgálnám meg.Dolgozatom során bemutatni kívánt éttermek közös jellemzője, hogy egy családi házból lettek kialakítva. Kis konyhával, szakosított raktárakkal és előkészítőkkel, budapesti viszonylathoz képest kis vendégtérrel rendelkeznek. Az éttermek felső emeletén az üzletvezető lakik. Az éttermek nagyrésze nem frekventált helyen található, továbbá a vendéglők nem végeznek népszerűsítő kapányokat sem. Ezeket az éttermeket csak azok ismerik, akik már személyesen jártak bennük vagy valamelyik ismerősük mesélt róla nekik.Szakdolgozatom elkészítése során két vezérvonalra fogok fókuszálni. Az egyik fővonal az éttermek törzsvendégei lesznek, miszerint milyen motiváció készteti őket arra, hogy ezekre a vendéglátóhelyekre járjanak. A másik fővonal pedig az adott éttermek összehasonlítása és bemutatása lesz, hogyan alakultak ki, és hogyan működnek. Célom továbbá, hogy komplex, átfogó képet adhassak a kutatásomban szereplő vendéglők számára törzsvendégeikről. Tanulmányom segítségével szeretnék olyan többletinformációt adni az olvasó számára ezekről a családi éttermekről, amit más forrásokból nem tudnának megszerezni.Szekunder kutatásom során szakmai alapokra helyezem dolgozatomat. Az anyaggyűjtéskor főként internetes forrásokat és szakkönyveket használok. Áttekintem többek között a szolgáltatás kapcsolatát a vendéglátással, a vendéglojalitás témaköreit, valamint bemutatom Budaörs városát is.Primer kutatásom során elsőként interjút készítek az éttermek üzletvezetőivel, amiben arra kérem őket, hogy meséljék el az étterem történetét és jellemzőit. Kutatásom második felében egy kérdőív segítségével felmérem, hogy a tözsvendégek miért választják az adott éttermeket.Remélem dolgozatom hasznos és jövedelmező lesz az olvasó számára. Bízom benne, hogy munkámat más is fel fogja tudni használni, aki a témámhoz kapcsolódóan tanulmányt szeretne készíteni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Debreceni János
Belső
egyetemi tanársegéd, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Budaörs, családi étterem, étterem, szolgáltatás a vendéglátásban, törzsvendég
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 12:58
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 12:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet