Székely Dorottya Erzsébet (2020) A vegán életmód és a fenntarthatóság kapcsolata a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Székely Dorottya_Szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Eredetiség nyilatkozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (315kB) |
Absztrakt (kivonat)
A fenntarthatóság irányába tett lépések és a vegán életmód mára szerves részét képezik életemnek. Aktuálisnak és fontos témának tekintem mind a fenntarthatóságot, mind a veganizmust, és ezeknek kapcsolatát, illetve hatásait környezetünkre. Ennek köszönhetően szeretném bemutatni, hogy mit is jelent e két fogalom és hogyan jelenik meg ezeknek jelentősége a vendéglátásban. Bemutatásra kerül a fenntarthatóság fogalma és fontossága, és hogy jelenleg hol tart világunk a negatív környezeti hatásokkal vívott csatában, illetve bemutatom a vegán étkezés fontosságát és ennek pozitív hatásait környezetünkre nézve. A vendéglátóipar okozta negatív környezeti hatások és az ezekre megoldásként szolgáló tevékenységek is kifejtésre kerülnek, illetve az is, hogy hazánkban mekkora a fenntarthatóság felé a hajlandóság a vendéglátóhelyek és a fogyasztók részéről egyaránt. Kutatásom célja az volt, hogy az embereket egyénileg is megkérdezzem, mennyire tartják fontosnak a fenntarthatóságot, étkezésünk szerepét és a fenntartható vendéglátóhelyek felkeresését, ezért kérdőív segítségével gyűjtöttem adatokat erről. Majd egy, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársával készített interjú keretében tudhattam meg többet a hazai törekvésekről a fenntartható vendéglátást illetően. A kutatómunka eredményeként kiderült, hogy felívelőben látszik a tudatosság egy fenntarthatóbb élet felé, mind a vendéglátóhelyek tulajdonosait tekintve, mind az embereket egyénileg nézve, de még sokat kell fejlődni, és lehetőleg minél hamarabb.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | fenntartható vendéglátás, fenntarthatóság, veganizmus, vegán életmód, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Feb. 08. 12:56 |
Utolsó módosítás: | 2021. Feb. 08. 12:56 |
Actions (login required)
Tétel nézet |