Megosztjuk a receptjeinket! Megosztjuk a kockázatot is?

Szabó Csenge Krisztina (2020) Megosztjuk a receptjeinket! Megosztjuk a kockázatot is? Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szabó Csenge Krisztina.pdf] PDF
Szabó Csenge Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Mit főznek a magyarok? Őseink életmódjától kezdve a vallási változásokon át a média befolyásáig számos tényező befolyásolja, hogy mi kerül manapság egy magyar ember asztalára. A digitalizáció növekedésével a hagyományok szerepe egyre inkább csökken. A főzési és így a táplálkozási szokásokra egyre nagyobb hatással vannak az interneten megosztott receptek, melyekre az emberek sokszor követendő ideaként tekintenek. Kutatásom célja, hogy egy hazai, magyar nyelvű, népszerű receptmegosztó felületen található főételek receptjei és az azok alapján publikált tápanyagösszetételi adatok alapján következtéseket vonjak le arra vonatkozóan, hogy a lakosság által beküldött és megosztott recepteknek megfelelő ételek mennyire elégítik ki az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat; mennyire felelnek meg az ajánlott energia- és tápanyagbeviteli értékeknek és arányoknak, azaz táplálkozásélettani szempontból kockázatosak-e vagy sem. Elemzéseim alapját a nosalty.hu receptmegosztó oldalra feltöltött több, mint tízezer főétel alkotja. Az ételek általános és tápanyagösszetételi adatainak összegyűjtése webscraping-gel történt. Elemzéseim kitérnek a receptek általános jellemzőinek meghatározásán kívül azok energia- és tápanyagtartalmi adataira, valamint ezeknek az ajánlásokhoz való viszonyára. Az összefüggések vizsgálata khi-négyzet próbával, azok jellemzése a Cramer-féle V értékkel, a hipotézisvizsgálatok pedig egymintás T próbával történtek.  Az eredmények alapján megfogalmazható, hogy az egyik legnépszerűbb hazai receptmegosztó oldalon megtalálható főételek tápanyagtartalmi aránya jól tükrözik a magyar lakosságra jellemző táplálkozási kockázatokat. A főételek sokkal nagyobb mértékben tartalmaznak zsírokat, mint az ajánlásokban meghatározott maximális érték. A vizsgált főételek fehérje-, telített zsír- és cukortartalma szintén meghaladja az ajánlott értéket, mely összefüggést mutat azzal is, hogy mely ételek tartalmaznak húst. Az ételek szénhidrát- és rosttartalma az ajánlottnál kevesebb. Összességében elmondható, hogy a népszerű receptmegosztó oldalon található ételek tápanyagösszetételük alapján táplálkozástani szempontból kockázatosak lehetnek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: energia, fehérje, nosalty, szénhidrát, tápanyag, vitamin, zsír
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 12:56
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 12:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet