A turizmus-vendéglátás közép- és felsőfokú oktatásának jellemzői és kapcsolata, a szakmai gyakorlat szerepe és piaci jelentősége

Szántó Péter (2020) A turizmus-vendéglátás közép- és felsőfokú oktatásának jellemzői és kapcsolata, a szakmai gyakorlat szerepe és piaci jelentősége. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szántó Péter_SzakdolgozatBGEKVIK.pdf] PDF
Szántó Péter_SzakdolgozatBGEKVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (867kB)

Absztrakt (kivonat)

Az oktatás évtizedes viszonylatban állandó téma hazánkban. A képzési formák jellemzőinek folyamatos változása azonban nehezíti a terület vizsgálatát. A dolgozat négy egységre tagolható. Az első szakaszban az oktatást meghatározó keretrendszert mutatom be, összehasonlítom és elemzem a jogszabályokat. A tanulmány második részének fókuszában a képzési szintek közötti elméleti kapcsolat áll. Azt vizsgáltam, hogy miképp valósul meg a képzési átmenet a jogszabályi szinten. A harmadik egységében tanulmányi adatelemzésre került sor, melynek során a BGE hallgatóinak osztályzatait hasonlítottam össze, a hallgatók korábbi tanulmányai alapján előképzett (turizmus-vendéglátás vagy közgazdaságtan), és nem előképzett csoportokra bontva. A leíró statisztika eszköztárán túlmutatóan kapcsolatvizsgálatot végeztem. Dokumentumelemzés során összevetettem az egyetemi és a középiskolai követelményeket, kapcsolódási pontokat keresve. Az eredmények értelmezésének elősegítéséhez interjút készítettem Dr. Fenyvesi Éva dékánhelyettes- és Dr. Szalók Csilla intézetvezető asszonnyal. Dolgozatom negyedik egységében a szakmai gyakorlatra helyeztem a hangsúlyt, ez mind a két szinten az oktatás fontos eleme. A szakmai gyakorlat kereteinek ismertetése után annak gazdasági jelentőségét mutatom be a rendkívül alacsony bérköltségen keresztül. Négy – gyakornokokért felelős szállodai vezetővel készített – interjúm alapján összegzem, hogy milyen elvárásokat támasztanak a gyakorlóhelyek, illetve, hogy milyen előnyöket élveznek a gyakornokok foglalkoztatásából és mit változtatnának meg az oktatás ismeretanyagán. A hallgatói elvárásokat és várakozásokat online kérdőív formájában (n=201) mértem fel. Ez alapján átfogó képet igyekszem adni arról, hogy a gyakorlat előtt állók milyen vállalatnál, milyen munkakörben szeretnének dolgozni, milyen ismeretanyag megszerzését tartanák fontosnak és miképp ítélik meg az egyetemen megszerzett tudásuk hasznosságát. A változók közötti kapcsolatot statisztikai próbával teszteltem. Eredményeim alapján az mondható, hogy a képzési átmenet az elméletben megjelenik, de a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás képzésén tanuló hallgatók eredményeiben ez annak ellenére is csak csekély mértékben mutatható ki, hogy a kapcsolódási pontok egyértelműen kirajzolódnak. A gyakorlóhelyek jelentős előnyöket élveznek a gyakornokok foglalkoztatásából, de a képzéssel nem elégedettek. A hallgatók pozitívan néznek a gyakorlat elébe, de közgazdaságtani területen nem szívesen dolgoznának.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Debreceni János
Belső
egyetemi tanársegéd, Vendéglátás Tanszék, KVIK
Dr. Végh Ágnes
Belső
egyetemi docens, Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: felsőoktatás, középfokú oktatás, szakképzés, szakmai gyakorlat, továbbtanulás, turizmus-vendéglátás oktatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 12:54
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 12:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet