A motoros turizmus vonzerőinek, illetve fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata

Reichardt Angéla (2020) A motoros turizmus vonzerőinek, illetve fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A téma választásának oka, hogy a motorozás gyerekkorom óta érdekel, vonz a szabadság élménye, a sebesség, az adrenalin, a motoros programok és fesztiválok. Egy kis teljesítményű motor után egy erős sportmotorral jártam be az országot, rengeteg élményben volt részem, és nagyon sok embert megismertem. Számos motoros fesztiválon és találkozón vettem részt, ahol nem a luxus számít, hanem a jó kedv, a zene, a természet közelsége. A dolgozattal az egyik célom volt meghatározni, hogy melyek a motoros turizmus vonzerői, a másik célom bemutatni a motoros turizmus fejlesztésének lehetőségeit. Munkám során magyar és angol szakirodalmat, újságcikkeket, weboldalakat és könyveket használtam fel. A dolgozat első részében meghatározom a sportturizmus jelentését, típusait és jelentőségét, majd a motoros turizmus vonzerőit részletezem, amely a motorozás élményét, az utazást, a túrázást, és annak szervezését, a kedvelt túraútvonalakat, illetve az utazási célokat, a fesztiválokat, a jótékonysági eseményeket foglalja magában. A biztonság témakörét is körbejárom, hiszen ez is fontos kérdése a motorozásnak mind gazdasági, mind turisztikai szempontból. A fejezeteken belül adatelemzést mutatok be a passzív sportturizmussal kapcsolatban, illetve a motorkerékpárok számának változásáról az elmúlt évek során, és a motorkerékpárok baleseti statisztikáit is ismertetem. A dolgozathoz primer kutatást végeztem kvantitatív kutatási formában egy online kérdőívkészítő segítségével, illetve kvalitatív kutatási formában mélyinterjút készítettem egy hivatalos túraszervezővel. A kérdőív során a kutatási kérdések megválaszolásának segítése érdekében a demográfiai kérdések után megvizsgáltam, hogy melyek a motoros turisták motorozási szokásai, a motivációi, mit tartanak vonzerőnek és miért. Emellett kutattam a motoros turisták árérzékenységét, a biztonsághoz való hozzáállásukat és a fejlesztésekre való igényeiket. A mélyinterjú során a túraszervezéssel és a túrákkal kapcsolatban tettem fel kérdéseket. Végül a motoros turizmus fejlesztési lehetőségeit mutattam be a szakirodalomban feldolgozottak, a kérdőíves felmérés és a mélyinterjú alapján. A kutatás alapján megállapítottam, hogy annak ellenére, hogy a motorozás szezonális sporttevékenység, egyre több résztvevője van, és a fejlesztési lehetőségek megvalósításával komoly turisztikai piacot lehet rá építeni a jövőben. Biztonságosabbá téve az utakat, motorosbaráttá téve a szálláshelyeket és benzinkutakat, digitális fejlesztéssel segítve a túraszervezést és a túrákat, illetve szélesebb körben tájékoztatva az embereket a motoros eseményekről komoly előrelépést lehetne elérni a motoros turizmus piacán.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Sipos Erika
Belső
Mestertanár, Turizmus Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: biztonság, fesztivál, jótékonysági események, közlekedés, közlekedési infrastruktúra, motiváció, motorkerékpár, motoros turizmus, rendezvények, sportturizmus, turizmus, turizmusfejlesztés, túraszervezés, utazás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 12:54
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 12:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet