A Nyugat-Dunántúli régió gasztrokultúrája és annak megőrzése a mai vendéglátásban

Kovács Alexandra (2020) A Nyugat-Dunántúli régió gasztrokultúrája és annak megőrzése a mai vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a Nyugat-Dunántúl gasztrokultúrájának kialakulása, változása és a hagyományok megőrzése a mai vendéglátásban. A legpontosabb elemzéshez egészen a magyar gasztronómia alapjaitól kezdtem, bemutatva hogyan is alakult és fejlődött ki hosszú évek alatt. Ismertettem a legfontosabb történelmi eseményeket és egyéb olyan tényezőket, amelyek nyomán kialakult a mai magyar gasztrokultúra. A második fejezetben már konkrétan a megcélzott régiót mutattam be tájegységenként, hogy egy átfogó képet kapjak a területről. Részletesen foglalkoztam a Fertő-táj, a Hanság, a Rábaköz, a Szigetköz, Göcsej és az Őrség egyéni jellegzetességeivel. Külön ismertettem az egyes részek konyhájának kialakulását és a különböző hagyományok fontosságát. A múlt áttekintését követően a Nyugat-Dunántúl jelenlegi helyzetéről írtam, azokat az ételeket és hagyományokat kerestem, amelyek napjainkban is élnek és az itt élők őrzik őket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztrokultúra, gasztronómia, hagyományok, hagyományőrzés, Nyugat-Dunántúl
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Feb. 08. 12:53
Utolsó módosítás: 2021. Feb. 08. 12:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet