Oroszország külpolitikájának néhány kérdése a posztszovjet korszakban, különös tekintettel Lettországgal fennálló kapcsolatára

Széles Alexandra Anna (2020) Oroszország külpolitikájának néhány kérdése a posztszovjet korszakban, különös tekintettel Lettországgal fennálló kapcsolatára. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Széles Alexandra, Szakdolgozat.pdf] PDF
Széles Alexandra, Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (608kB)
[thumbnail of Nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-_korlatozott_nyilvanos_bizalmas_2020-tavasz.pdf] PDF
Nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-_korlatozott_nyilvanos_bizalmas_2020-tavasz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (73kB)

Absztrakt (kivonat)

A munkám célja Oroszország külpolitikájának ismertetése és Lettországgal fennálló kapcsolatának bemutatása volt. Ahhoz, hogy sikeresen be tudjam mutatni az ország nemzetközi kapcsolatait, szükséges volt ismertetni a Szovjetunió felbomlásának előzményeit és következményeit, hiszem ebből az „örökségből” született meg egy önálló független Oroszország és további 14 állam Ezt a folyamatot a dolgozatom első részében mutattam be, .ahol látható, hogy a felbomlás nem csupán gazdasági okokra vezethető vissza, hanem közrejátszott a belső politikai döntések sorozata is, többek között a gerontokrácia vezetett súlyos politikai válsághoz, ahol a vezető réteg képtelen volt nyitni a megújulás felé. A második részben Oroszország külpolitikáját vizsgáltam meg. Az ország nemzetközi kapcsolatait leginkább a NATO-val és az Európai Unióval kialakított kapcsolatrendszerén keresztül vizsgáltam meg. Kezdetben Oroszország a teljes elszigetelés stratégiáját követte, azonban hamar nyitni kezdett a nyugat felé. Ebben az időben az országban kettős stratégia ment végbe, szerette volna megtartani a Szovjetunió tekintélyét, de még is demokratikus nemzetállamként próbálta elnyerni a nyugat pártfogását. A harmadik részben mutattam be Oroszország Lettországgal fennálló kapcsolatát a Szovjetunió felbomlásától, napjainkig. A volt szovjet államok közül a balti államokban fogalmazódott meg először a nyugat felé való integrálódás.  Lettország külkapcsolati stratégiájában egyértelműen látszik, hogy szakítani próbál Oroszországgal és a függetlenedés óta fontos számára a nyugati integráció.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Tanulmányok

Konzulens(ek)

NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: EU, külkapcsolatok, Lettország, NATO, Oroszország
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Jan. 17. 05:56
Utolsó módosítás: 2022. Aug. 25. 12:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet