Az ABC- elemzés bevezetése a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft..-nél

Simon Andrea (2020) Az ABC- elemzés bevezetése a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft..-nél. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat Simon Andrea 2020 június.pdf] PDF
Szakdolgozat Simon Andrea 2020 június.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Június 05..

Download (1MB)
[thumbnail of HivatalosBejegyzes.pdf] PDF
HivatalosBejegyzes.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (51kB)
[thumbnail of Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Június 05..

Download (252kB)

Absztrakt (kivonat)

Az ABC-elemzés a vállalaltok egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a készletezési döntések meghozatalában. Témaválasztásom aktualitását egyrészt az indokolja, hogy a vállalatok megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a célirányos készletezés kialakítása, hiszen a készletezési folyamatok megválasztása és kialakítása nagymértékben befolyásolja a vállalatok pénzügyi hatékonyságát. A két éve működő Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. kiemelt figyelmet fordít logisztikai rendszerének, illetve készletgazdálkodási folyamatainak hatékony kialakítására, valamint a készletezési költségek minél optimálisabb szinten tartására. Másrészt, mivel jelenleg alapanyaggazdálkodóként dolgozom a vállalatnál, ezért a készletekkel kapcsolatos operatív döntések meghozatala napi munkámhoz tartozik. Ebből kifolyólag a hatékony készletezési döntések kialakítása számomra is kiemelkedő szakmai jelentőséggel bír. Dolgozatom hipotézise az, hogy a Colpas gyártósor jelenlegi összes alapanyag készletértékét javarészt az alapanyagok 15-20 %-a befolyásolja, amelyeknek készletezését számos tényező nehezít. Ebből kifolyólag elsődleges célom azon vállalati alapanyagok felkutatása, amelyek leginkább hozzájárulnak a készletezési költségek alakulásához. Ezen túlmenően megvizsgálom a jelenleg alkalmazott készletezési döntéseket és folyamatokat. Keresem a legjobb megoldást e tételek minél alacsonyabb szinten tartásához, hiszen ezáltal meghatározó költségcsökkentést lehet elérni. Szakdolgozatom első részében szekunder kutatással a készletgazdálkodás fontosságát, valamint az ellátási láncban betöltött szerepét mutatom be. Továbbá kitérek a készlet általános fogalmára, a készletekhez kapcsolódó költségekre, valamint azokra a tényezőkre, amelyek leginkább befolyásolják a készletszintek kialakítását. Ezt követően szintén szekunder kutatással fejtem ki az ABC-elemzés fontosságát, valamint a készletezési döntésekre gyakorolt hatását. Az ABC-elemzést követően kitérek röviden az ABC-XYZ elemzésre is. Majd ezt követően ismertetem a beszállító által vezérelt készletek készletezési költségekre gyakorolt előnyeit. A második részben ismertetem a vállalatot, illetve alapanyagkészleteit általánosan. Azután kategorizálással vizsgálom az alapanyagok készletértékének összetételét és a jelenleg alkalmazott készletezési döntéseket. A továbbiakban primer kutatással keresem a készletezési folyamatokat befolyásoló tényezőket, valamint azokra hozott jelenlegi intézkedéseket. Javaslattételként bemutatom a konszignációs raktár előnyeit és alkalmazásával elérhető eredményeket. Szakdolgozatomat végezetül összegzéssel zárom.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis(ok), anyagkészletek, anyagköltség, beszállító(k), készlet(ek), készletgazdálkodás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Jan. 17. 05:55
Utolsó módosítás: 2021. Jan. 17. 05:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet