A családi háttér szerepe a vállalkozások stratégiájában a Raben Group példáján keresztül

Schöffer Patrícia (2020) A családi háttér szerepe a vállalkozások stratégiájában a Raben Group példáján keresztül. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Schöffer Patrícia YF3VMW_Záródolgozat.pdf] PDF
Schöffer Patrícia YF3VMW_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 24..

Download (408kB)
[thumbnail of Kérelem szakdolgozat bizalmas kezeléséhez_Határozat a Neptun rendszerből pdf formában.pdf] PDF
Kérelem szakdolgozat bizalmas kezeléséhez_Határozat a Neptun rendszerből pdf formában.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (110kB)
[thumbnail of Nyilatkozat a dolgozat bizalmas státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat a dolgozat bizalmas státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (328kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban a Raben Group szállítmányozási és logisztikai vállalat családi hátterének és vállalati stratégiájának összefüggéseit vizsgáltam. Dolgozatom elméleti részében bemutattam a bázisvállalatot és összefoglaltam, hogy szolgáltatásai milyen szektorokra terjednek ki. A szakirodalom felhasználásával ismertettem a családi vállalkozások általánosságban használt definícióit és a vállalati stratégia jelentőségét. Gyakorlati részében vizsgáltam a stratégia és a szervezet felépítése közötti összefüggéseket, kifejezetten a családi tulajdonú vállalkozások esetében és feltártam, a szintén tulajdoni jellegükből adódóan esetleg felmerülő problémákat. Elemzésem célja az volt, hogy egy átfogó képet nyújtsak arról, hogy mennyiben térnek el egymástól a családi tulajdonú és hagyományos vállalatok. Az általános fogalmak mellett ebben a Raben Groupról ismert információkat is felhasználtam. A vállalati stratégia adott iparágon belüli vizsgálatához – tanulmányaim alapján – különböző modelleket használtam. A Porter-féle 5 erő modell segítségével a vállalat külső környezetét elemeztem, míg a külső és belső tényezők együttes vizsgálatához a SWOT-analízist alkalmaztam. Elemzésem célja, az adatgyűjtés utáni eredmények kiértékelése és az időközben felmerült kérdések, javaslatok ismertetése. Többek között arra a kérdésre is kerestem a választ, hogy a látszólag tökéletesen, stratégiája alapján működő vállalkozás miért csak az adott régióban sikeres? Javaslatokat tettem további stratégiai célok, döntések végrehajtásához és végsősoron említést tettem a globálisan is fennálló koronavírus okozta helyzetről. Szakmai gyakorlatomnak köszönhetően én is részese lehettem egy összetartó, lojális csapatnak. Ez idő alatt is rengeteg tapasztalatot szereztem és záródolgozatom készítése közben még mélyebben beleáshattam magam a Raben Group és magyarországi tagvállalatának működésébe. Ezáltal tanulmányaim mellett, önállóan is szert tehetettem egy vállalat stratégiájának elméleti alapjaira és mindezt gyakorlatban is átláthattam. Dolgozatomból kiderül, hogy a vállalat hosszú távú stratégiával dolgozik és családi jellegéből adódóan gyors döntéshozatali képességgel rendelkezik. Bár Kelet-Közép Európában már jelentősebb eredményeket is elértek, vannak hiányosságaik, ugyanis még nem sikerült globális hálózatot kiépíteniük és világszintű hírnevet szerezniük. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozás, Kelet-Közép Európa, Raben Trans European Hungary Kft., stratégiai tervezés, SWOT-elemzés, szervezeti felépítés, vállalati stratégiák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Jan. 17. 05:53
Utolsó módosítás: 2021. Jan. 17. 05:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet