A szervezeti struktúra átalakításának hatása a szervezeti kultúrára és a hatékony működésre a GSA Cégcsoportnál

Smantik Brigitta (2020) A szervezeti struktúra átalakításának hatása a szervezeti kultúrára és a hatékony működésre a GSA Cégcsoportnál. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Záródolgozat_SmantikBrigitta.pdf] PDF
Záródolgozat_SmantikBrigitta.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 14..

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat szakdolgozat státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat szakdolgozat státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (495kB)
[thumbnail of HivatalosBejegyzes.pdf] PDF
HivatalosBejegyzes.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (109kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÓDolgozatomban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a szervezeti struktúra átalakítása miként befolyásolja a hatékonyságot és a szervezeti kultúrát. Az első részben a vállalati sikertényezőkkel foglalkoztam. Az irodalomfeldolgozás során négy, általam fontosnak tartott területet vizsgáltam. (szervezeti struktúra, szervezeti kultúra, vezetői magatartás és információáramlás/kommunikáció) Bemutattam a különböző szervezeti alapformák előnyeit-hátrányait és a szervezet működését befolyásló tényezőket.  Ennek elemzésekor a cégcsoport működési problémái is kezdtek egyre jobban körvonalazódni. Egyértelművé váltak a hiányosságok, a nem megfelelő munkamegosztásból, és hatáskör meghatározásból adódó  problémák. Az első fejezetben elemeztem a különböző szervezeti kultúra modelleket, megvizsgálva, miként hat a szervezeti kultúra a vállalkozás működésére. Az első fejezet egyik legfontosabb része a vezető magatartás formák bemutatása, melyből jól látszik, hogy egy adott vezető miként képes befolyásolni egy szervezet működését. Vizsgáltam a vállalaton belüli információáramlás folyamatát, ami egyértelműen befolyásolja egy szervezet hatékonyságát, és rámutat arra, hogy azon szervezetek amelyek képesek hatékonyan használni a kommunikációt, sokkal eredményesebben tudnak működni. A második részben különböző vállalti életciklus modellek bemutatásával foglalkoztam, melyek segítségével felmérhető a cég jelenlegi állapota. Adizes modellje alapján meghatároztam, hogy a vállalkozás jelenleg milyen fejlődési szakaszban tart, és hova kellene eljutnia. Dolgozatom harmadik részében bemutattam a céget, a negyedik részében pedig feltártam a szervezet egyes területein lévő problémákat. A problémákat négy, általam fontosnak tartott területen vizsgáltam  (cég működése, adminisztráció, folyamatmenedzsment és készletgazdálkodás) annak érdekében, hogy feltárjam a jelenlegi helyzetet, és megtaláljam, mi az a központi probléma, amely minden területen befolyásolja a hatékonyságot. Ehhez egy szervezeti átalakítást javasoltam, aminek bemutattam a folyamatát. Dolgozatom megírása során arra a következtetésre jutottam, hogy a különböző területen lévő problémák egy közös okra, a szervezeti felépítésre vezethetők vissza. Ezen problémák pedig a szervezeti struktúra átalakításával, a hatáskörök újra-strukturálásával, jobb kommunikációval megszüntethetők lennének. Amennyiben a vezetőség hosszútávon valóban elszánt és következetes, valamint az átalakítás folyamatát Kotter’s 8 lépcsős modelljét szem előtt tartva képes véghez vinni, úgy a szervezeti struktúra átalakítás egyértelműen hozzájárul a hatékonyság növeléséhez és a szervezeti kultúra pozitív változásához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hatékony vezetés, hatékonyság, szervezeti felépítés, szervezeti hatékonyság, szervezeti kultúra, szervezeti struktúra
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Jan. 17. 05:52
Utolsó módosítás: 2021. Jan. 17. 05:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet