Kontrolling rendszerek kialakitása és üzemeltetése a vállalati gyakorlatban

Pinczési Krisztina (2020) Kontrolling rendszerek kialakitása és üzemeltetése a vállalati gyakorlatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_PinczesiKRisztina_Y5P4M7.pdf] PDF
Szakdolgozat_PinczesiKRisztina_Y5P4M7.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 18..

Download (3MB)
[thumbnail of 200506_Titkosítási kérelem_Pinczési Krisztina.pdf] PDF
200506_Titkosítási kérelem_Pinczési Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (242kB)

Absztrakt (kivonat)

<p> </p><table align="left" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tbody><tr> <td width="132" height="482"><br></td></tr><tr><td></td> <td width="986" height="1145"> <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tbody><tr> <td> <div> <p>A szakdolgozat célja a Roche kontrolling rendszerének részletes bemutatása, majd az elemzés alapján a rendszer értékelése illetve a működés javítására vonatkozó javaslatok megfogalmazása.</p> <p>A kontrolling rendszer ismertetésének keretein belül a vállalat kontrolling moduljának három fő részének, a Profit center accounting-nak (PCA), a Cost center accounting-nak (CCA), illetve a Profitability analysis-nek (COPA) a működést tekintem át. Ezt követően részletesen bemutatom, hogy a vállalatnál miként történik a bevételek és ráfordítások monitorozása, illetve hogyan épül fel a reporting rendszer, milyen folyamatok végrehajtásával történik meg havonta a riportálás. Mindezek mellett külön kitérek a kontrolling rendszer üzemeltetésének, a fejlesztési folyamatoknak a bemutatására. Az elemzés eredményeként több javaslatom is megfogalmazásra került: a kontrolling rendszer számos területén (például a költségallokáció) magasabb szintű automatizálás lenne szükséges. A betanítás tekintetében három szintűvé bővíteném a tréning struktúrát. Javaslom a saját fejlesztésű kontrolling programokhoz kapcsolódó dokumentáció mielőbbi elkészítését.</p> <p>A rendszerben havi szinten szükséges kis változtatásokat nem futtatnám végig az időigényes change management folyamaton, ezek végrehajtását az üzleti elemzőkre bíznám. Tapasztalataim alapján 17 új tevékenységet hoznék át másik csapatoktól az üzleti elemző csapatba, amely havi szinten plusz húsz óra munkát jelentezene az érintettettekre nézve, ezért ehhez legalább plusz egy fő munkaerőre lenne szükség. Összességében nézve ez lecsökkentené a munkára fordított időt, és jelentősen lerövidülne az idő ahhoz, hogy az éles rendszerekben is használatba kerüljenek a változtatások.</p> <p>A globális törzsadatok használatát kiterjeszteném minden régióra. Emellett üzleti elemző csapat felállítását javaslom az amerikai és az ázsiai régióban.</p> <p>Javaslom továbbá a profit centerek csoportosításának egyszerűsítését is. Kilenc darab profit center használata elegendő lenne a forgalmazott termékek meghatározására, a termékenkénti értékesítés követésére és összehasonlítására, illetve a top menedzsment stratégiai döntéseinek támogatására.</p> <p> </p> </div> </td> </tr> </tbody></table>  </td> </tr> </tbody></table> <br>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy mester szak (Levelező)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: folyamatfejlesztés, kontrolling, költség allokáció, riporting, Roche
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 28. 06:34
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet