Élmény-gasztronómia: Az ügyfélközpontú szolgáltatás tervezés receptje

Oswald Réka (2020) Élmény-gasztronómia: Az ügyfélközpontú szolgáltatás tervezés receptje. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Oswald_Reka_szakdolgozat_Service_Design_Gasztronomia_2020_final.pdf] PDF
Oswald_Reka_szakdolgozat_Service_Design_Gasztronomia_2020_final.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (8MB)
[thumbnail of Oswald_Reka_szakdolgozat_Service_Design_gasztro_osszefoglalas.pdf] PDF
Oswald_Reka_szakdolgozat_Service_Design_gasztro_osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (223kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Service Designmódszertan alkalmazásának létjogosultságát vizsgálom gasztronómiai vállalkozások - kiemelten bisztrók,kávézók – területén, fókuszálva az ügyfélélmény kialakítására az újonnan nyílóhelységek, illetve profilváltás esetére. Célom, hogy kutatásommal egyszektor-specifikus, kisvállalkozók számára könnyen elsajátítható Service Designútmutatót alapozzak meg azáltal, hogy nem csak a Service Design szakirodalmielméletét dolgozom fel, és a hazai gasztronómiai szektor helyzetét, jelenlegigyakorlatait és kihívásait ismerem meg, hanem gyakorlati Service Designszemléletmódú szolgáltatásfejlesztési folyamatot is megvalósítok.  Szakdolgozatom három fő tartalmi egységre bontható.Első jelentős egységet a dolgozatom kapcsán érintett fő elméletek feldolgozásaés összesítése adja, melynek során kitérek a vevői élmény, és élménygazdaságelméletére, bemutatom a Design Thinking – azaz a tervezői gondolkodás –elméletét, illetve a Service Design – azaz a design szemléletűszolgáltatásfejlesztés – alapelveit, jellemzőit és folyamatát. Másodikegységben bemutatom a hazai gasztronómiai piac jelenlegi helyzetét éskihívásait, piaci adatok és szakértői interjúk alapján. Párhuzamot vonoksikeres gasztronómiai vállalkozások és Service Design személéletmód jellemzőiközött, bemutatva a Service Design szektor specifikus alkalmazásánaklehetőségeit.     Egy gasztronómiai vállalkozás specifikus ésjelentős szolgáltatáskialakítási mérföldköveit tekintve, javaslatot teszekadott helyzetekre alkalmazható Service Design módszertanokra. A szakdolgozatgyakorlati fejezetében egy saját Service Design szemléletű szolgáltatásfejlesztési folyamatot mutatok be. Felvázolom az eset körülményeit, a folyamatrésztvevőit és megtervezését, majd részletesen bemutatom az alkalmazottmódszertanokat. A folyamat leírását követően értékelem a szolgáltatásfejlesztéseredményességét a design projektek sikertényezői, illetve gazdaságiteljesítménymutatók alapján, majd az egész folyamatra vonatkozóan személyesreflexióimat, élményeimet és fontos tapasztalataimat összesítem. A szolgáltatás fejlesztés esetét egy sajátvállalkozás új kávézó egységének nyitása adta, melynek teljes megvalósítását –így a szolgáltatás fejlesztési folyamatot is - a vírushelyzet megakadályozta,azonban kutatási témámat véleményem szerint így is sikerült megfelelő módonkörbejárni. A Service Design folyamat eredményeképp – mely az eredetikoncepcióhoz képest más céllal, de megvalósult – kimagasló ügyfélelégedettségetés visszatérő vásárlói arányt értünk el, mely arra enged következtetni, hogy aszemléletmód alkalmazása eredményes lehet sikeres szolgáltatási koncepciókkialakításában.       

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Vállalkozásfejlesztés

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Design Thinking, gasztronómia, Service Design, szolgáltatás tervezés, üzletfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 28. 06:26
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet