Varga Nikoletta Ágnes (2020) A protokolláris vendéglátás formái. Külkereskedelmi Kar.
PDF
Szakdolgozat - Protokolláris vendéglátás- végleges.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Nyilatkozat_1.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (451kB) |
Absztrakt (kivonat)
SZINOPSZIS Napjaink felgyorsult világában elengedhetetlen, hogy törekedjünk a kapcsolati hálónk kibővítésére, illetve ápoljuk a már meglévőket, legyen szó akár üzleti, baráti, vagy rokoni kapcsolatokról. Annak érdekében, hogy értékes kapcsolatokra tegyünk szert fontos hangsúlyt fektetnünk arra is, hogy ezeknek a kapcsolatoknak milyen alapot biztosítunk. Egy baráti vagy családi összejövetelkor a kapcsolatok jellege miatt kevésbé szigorúak és kötöttek a vendéglátásban ismert protokoll szabályai, azonban egy üzleti találkozó, egy sajtókonferencia vagy egy diplomáciai fogadás során az illemszabályok ismerete és betartása elengedhetetlennek minősül. Ezen ismeretek elsajátítása hozzájárul ahhoz, hogy viselkedésünkkel ne sértsünk és bántsunk meg másokat, megkönnyítve így az emberi kapcsolatteremtés eredményességét. Az illemszabályok nemzetenként eltérőek lehetnek, azonban szakdolgozatomban az általunk is használt, európai tradícióknak megfelelő viselkedési normákat fejtem ki. Szakdolgozatom megírásának legfőbb motivációja volt egy olyan szakterület részletes bemutatása - mind elméleti, mind gyakorlati szempontból-, amelyben a szüleim is hosszú éveken keresztül dolgoztak. A protokolláris vendéglátás egy igen összetett, komplex szabályrendszerekre épülő vendéglátási forma. Ezt a féle komplexitást igyekeztem személyes tapasztalatra épülő példákon keresztül bemutatni és elmagyarázni, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az olvasó egy átfogóbb és érthetőbb képet tudjon alkotni a témát illetően. A dolgozatban említett gyakorlati példák döntő többségben a Külgazdasági és Külügyminisztériumban alkalmazott módszereket mutatják be. Diplomamunkám első fejezetben hangsúlyoztam a nyílt és pontos kommunikáció fontosságát, ezáltal szükségesnek éreztem a témához kapcsolódó alapvető fogalmak ismertetését. Az illem, az etikett és a protokoll definíciója egymáshoz hasonló jelentéssel bírnak, azonban mégsem ugyanazt jelentik. A viselkedéskultúra szintjét meghatározza annak ismerete, hogy az említett fogalmak közül mikor és melyiket alkalmazzuk, ennek tekintetében tehát nem mindegy, hogy valamit illik, vagy pedig kötelező megtennünk. Hangsúlyoztam továbbá, hogy a vendéglátásnak több különböző formája létezik, és ezek közül a protokolláris vendéglátás a díszétkezés formájában teljesedik ki. A második, harmadik és negyedik fejezetben megismerkedtünk az álló és ültetett alkalmak típusaival, valamint a büfévacsorára vonatkozó szabályokkal. Az alfejezetek elején az alapvető protokoll szabályokat ismertettem, míg a fejezetek végén személyes élményeket és tapasztalatokat osztottam meg az olvasóval. Az álló alkalmak közül öt fogadási típust mutatok be, melyek között szerepel: a fogadás, a koktélparti, a garden-party, a cercle és a pezsgőbontás. Az ültetett alkalmak bevezetéseként bemutatom a villásreggelit és a „brunch”-ot, majd részletesen ismertetem a díszétkezésre vonatkozó legfontosabb szabályokat, valamint kifejtem a munkaebédnél, a tárgyaló-és társalgóasztalnál használatos illemszabályokat is. Az álló és ültetett fogadások keverékét, a buffet-dinner egy külön fejezetben ismertetem. Az ötödik fejezetben olyan kulcsfontosságú információkat gyűjtöttem össze, amelyek segítségül lehetnek mindazok számára, akik egy fogadáson vendégként, házigazdaként vagy éppen szervezőként vesznek részt. A fejezet első felét tanulmányozva információt szerezhetünk arról, hogy különböző alkalmakra milyen öltözékben illendő megjelennünk, illetve ültetett alkalmakkor hogyan illik az asztalnál viselkednünk. Megtudhatjuk továbbá azt, hogy az asztal terítésekor milyen alapvető szabályokat kell figyelembe vennünk, és azt, hogy az ültetéses alkalmakkor mekkora szerepe van az ültetési rend megfelelő elkészítésének, valamint az ültető kártya és az ültetési tabló használatának. A fejezet második felében a gasztronómiai alapismeretekről, a felszolgálási módok eltérő típusairól, az eltérő jellegű étkezési szokásokról és a technikai személyzet étkeztetéséről szerezhetünk hasznos információt. Tekintve, hogy dolgozatom megírásának egyik legfőbb célja volt a protokolláris vendéglátás formáinak gyakorlatban megnyilvánuló ismertetése, szakdolgozatom elengedhetetlen elemének tekintettem a mélyinterjú elkészítését. Az interjú elemzését az utolsó fejezetben olvashatjuk. Személyes motivációm hatására az interjú során feltett kérdések összeállításakor elsősorban azok számára szerettem volna segítséget nyújtani, akik a jövőben hasonló szakterületen szeretnének elhelyezkedni. Ennek tekintetében kérdéseim legfőképpen a pályaorientációval, valamint a szakmában rejlő legfontosabb tudnivalókkal és kihívásokkal kapcsolatosak.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | etikett, fogadás, illem, protokoll, vendéglátás, viselkedéskultúra |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Dec. 28. 06:19 |
Utolsó módosítás: | 2022. Aug. 25. 12:20 |
Actions (login required)
Tétel nézet |