A PSD2 és a FinTech startup-ok megjelenésének hatása a kereskedelmi bankok működésére, illetve a fogyasztók által igénybe vehető pénzügyi szolgáltatásokra

Risecskin Luca (2020) A PSD2 és a FinTech startup-ok megjelenésének hatása a kereskedelmi bankok működésére, illetve a fogyasztók által igénybe vehető pénzügyi szolgáltatásokra. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Risecskin Luca_EBMS9N_szakdolgozat_2020_j.pdf] PDF
Risecskin Luca_EBMS9N_szakdolgozat_2020_j.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of RisecsKin Luca_EBMS9N_nyilatkozat_2020.pdf] PDF
RisecsKin Luca_EBMS9N_nyilatkozat_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (458kB)

Absztrakt (kivonat)

A PSD2 és a FinTech startup-ok megjelenésének hatása a kereskedelmi bankok működésére, illetve a fogyasztók által igénybe vehető pénzügyi szolgáltatásokra Szakdolgozatom a pénzügyi rendszerben kialakult változásokra épül a PSD2 és a FinTech startupok megjelenése óta. A téma relevanciája napjainkban vitathatatlan, ugyanis akár a fogyasztók, akár a szolgáltatók szempontjából vizsgálva, a digitális technológiák használata elengedhetetlen mindennapi tevékenységeink során. A tanulmányban többek között bemutatom a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó, az Európai Unió szervezetei által hatályba léptetett irányelvet, majd annak szabályozási keretét, az Általános Adatvédelmi Rendeletet. Összegzem, hogy miért lényeges az uniós jogszabályok követése a tagállamok részéről, illetve, hogy mely szervek jogosultak a rendeletek betartatására, szabályozására és felügyeletére. Nagyobb hangsúlyt helyezek a jelenleg már hazánkban is igénybe vehető, a pénzügyi területen működő innovációk ismertetésére, illetve a Magyar Nemzeti Bank FinTech stratégiájában megfogalmazott módszerekre, amelyek alkalmazásával ösztönözni kívánják a Magyarországon tevékenykedő kereskedelmi bankok és startup-ok együttműködését. Az általam felállított hipotézisekre szekunder forrásokból és primer kutatásból gyűjtöttem információt. A startup-okra vonatkozóan, miszerint az általuk képviselt szegmens folyamatos fejlődést tudhat magáénak, az MNB 2020-ban publikált FinTech és Digitalizációs Jelentéséből kaptam választ. A jegybank publikációi, illetve a Deloitte „Voice of the Banks” felmérése segített a kereskedelmi bankok helyzetébe betekintést nyerni. A fogyasztók FinTech-ek iránti érdeklődésének feltérképezéséhez pedig - általam megfogalmazott kérdések alapján - online kitölthető kérdőívet, és ugyancsak a Deloitte weboldalán elérhető „Voice of the Customer” felmérést használtam. A feltevéseim a következők voltak: 1.     A FinTech ágazat megjelenése óta folyamatosan fejlődik, és egyre nagyobb igény van az általuk kínált szolgáltatásokra. 2.     A Magyarországon tevékenykedő kereskedelmi bankok számára a PSD2 rendelet bevezetése, a digitális megoldások és a FinTech startupok-kal való együttműködés előnyökkel szolgál. 3.     A fogyasztók érdeklődnek a FinTech vállalkozásoktól igénybe vehető innovatív megoldások után, illetve nyitottak annak irányába, hogy pénzügyeiket digitális módon kezeljék. A kutatás során gyűjtött források és azok elemzése után megállapítható, hogy mindhárom állításom helytálló. Amint az MNB stratégiájából is kiderül, még tovább kívánják fejleszteni a kereskedelmi bankokkal és a FinTech-ekkel kapcsolatos folyamatokat, továbbá célul tűzték ki a fogyasztók bizalmának és digitális oktatásának előtérbe helyezését, illetve az ügyfélközpontú rendszerek megteremtését. Véleményem szerint továbbra is érdemes nyomon követni a digitális megoldások hatását a bankrendszerre vonatkoztatva, illetve a fogyasztók előnyeire vetítve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: EU irányelv, PSD2, fintech, kereskedelmi bank, pénzügyi szolgáltatások, startup
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 12. 14:23
Utolsó módosítás: 2020. Dec. 12. 14:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet