Kontrolling elmélet és gyakorlat – a kontrolling támogató funkciói egy multinacionális vállalatnál

Móricz Dorottya (2020) Kontrolling elmélet és gyakorlat – a kontrolling támogató funkciói egy multinacionális vállalatnál. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Móricz_Dorottya_Kontrolling_elmélet_és_gyakorlat_-_a_kontrolling_támogató_funkciói_egy_multinacionális_vállalatnál.pdf] PDF
Szakdolgozat_Móricz_Dorottya_Kontrolling_elmélet_és_gyakorlat_-_a_kontrolling_támogató_funkciói_egy_multinacionális_vállalatnál.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Június 30..

Download (790kB)
[thumbnail of Nyilatkozat_Móricz_Dorottya.pdf] PDF
Nyilatkozat_Móricz_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (583kB)
[thumbnail of Móricz_Dorottya_HivatalosBejegyzes.pdf] PDF
Móricz_Dorottya_HivatalosBejegyzes.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (107kB)
[thumbnail of Móricz_Dorottya_Szinopszis.pdf] PDF
Móricz_Dorottya_Szinopszis.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Június 30..

Download (59kB)

Absztrakt (kivonat)

Móricz DorottyaNemzetközi Gazdálkodás szakKülgazdasági Vállalkozás szakiránySzakdolgozat címe: Kontrolling elmélet és gyakorlat – a kontrolling támogató funkciói egy multinacionális vállalatnálKonzulens: Dr. Forgács AnnaSzakdolgozatom célja a Robert Bosch Kft példáján keresztül bemutatni egy cég működésének komplex egységét, amely szerteágazó, összetett, magas eszköz- IT-, és élőmunkaigényű folyamatokból áll össze, egy megfelelően, szervezetten működtetett kontrolláló szervezet segítségével, valamint értékelni a kontrolling szervezet hozzájárulását a vállalat eredményes működéséhez. Az első fejezetben fejtettem ki a kontrolling meghatározását, a kontrollerek kompetenciáit, feladatait, felelősségét általánosságban, valamint a feléjük irányuló elvárásokat, a kontroller szerep változását. Bemutattam a Bosch csoportot, mint multinacionális céget nemzetközi kitekintésben, valamint a Bosch Magyarországon való megjelenését, fejlődésének történetét, tevékenységét, nemzetközi és magyarországi gyárait, telephelyeit, a foglalkoztatottak magas számát. Ábrázoltam az elmúlt évek költség-, és bevételi adatait, kapcsolódó pénzügyi adatait. Külön részleteztem a Robert Bosch Kft Budapesti Értékesítési és Fejlesztési Központ strukturális felépítését, összetett, országokon átívelő kutatási-fejlesztési projektjeit, a Bosch csoporthoz való kapcsolódási pontjait. Kifejtettem és ábrázoltam az adminisztrációs területek szerteágazó rendszerét, ezen belül a kontrolling – CTG – osztály tagozódását, kiemelten a CTG3 csoportot. A vállalatnál használatos rendszereket, szoftvereket részletesen mutattam be, amelyek segítségével szinkronizálják az adatok hozzáférését, elérhetőségét a cégcsoporton belül. Kiemeltem a kontroller csoport tevékenységének összetettségét, az elemzések hosszú távú kölcsönhatásait. Részletesen taglaltam a kontrolling osztály által használt elemző táblázatokat, összetett kimutatásait a költségek, munkaidő és létszámadatok, projektek vonatkozásában. Azt a következtetést vontam le szakdolgozatom készítése során, hogy a vállalatok többségében, kiemelten a multinacionális cégekben a kontrolling elismert pozíciót vívott ki, munkája elengedhetetlen a mindennapokban. Rövid- és hosszú távú döntések megkerülhetetlen szereplője, a cégek jövőjének irányát alakító feladata van.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Forgács Anna
NEM RÉSZLETEZETT
egyetemi docens, Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék, KKK
Pósán Berill
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Robert Bosch Kft, controlling - kontrolling, döntéselőkészítés, döntéstámogatás, riportok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 05. 14:43
Utolsó módosítás: 2020. Dec. 05. 14:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet