Környezetbarát csomagolóanyagok árképzésének összehasonlítása a Lajosmizsei Folplast Kft.-nél

Molnár Barbara (2020) Környezetbarát csomagolóanyagok árképzésének összehasonlítása a Lajosmizsei Folplast Kft.-nél. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Molnár_Barbara_Szakdolgozat_2020_1.pdf] PDF
Molnár_Barbara_Szakdolgozat_2020_1.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Június 03..

Download (924kB)
[thumbnail of HivatalosBejegyzes.pdf] PDF
HivatalosBejegyzes.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (113kB)
[thumbnail of Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról_bizalmas (1).pdf] PDF
Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról_bizalmas (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (417kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témáját egy napjainkban népszerű kérdés ihlette, amely a műanyag csomagolóanyagok környezetbarátabbá tételéről szól. Tekintve, hogy egy csomagolóanyag gyártó cégnél dolgozom, mint kereskedelmi ügyintéző, így kifejezetten fontosnak tartom a fenntarthatóságot elősegítő alternatívák ismeretét. Ennek utánajárva vizsgáltam meg a Lajosmizsei Folplast Kft. által kipróbált, környezetbarátnak tartott csomagolóanyagokat, valamint azok árképzését. A dolgozatban bemutatom a Lajosmizsei Folplast Kft.-t, majd az árképzés elméletével folytatom, amelyben az árpolitikát és a különböző árképzési módszereket szeretném részletesebben kifejteni. Ezt követi egy általános bemutatás a polietilénekről, illetve az extrudálásról, amely segít megérteni a csomagolóanyag előállításához szükséges technikai feltételeket. Ennek ismeretében áttérek a környezetbarát alternatívák bemutatására, kitérve hatékonyságukra, valamint felhasználási területeikre. Célom, hogy a dolgozat olvasója világos képet kapjon az egyes anyagok pozitív hatásairól, ezzel megértse a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ezen anyagok piacát is szeretném érintőlegesen bemutatni, amelyet amiatt tartok fontosnak, mert a granulátumok piaci ár alapú árképzésének megértése megköveteli a piaci helyzet minimális ismeretét. Mint említettem a jelenleg nagyon fontos kérdés a „zöld” csomagolóanyagokra való fokozatos áttérés, amelyet az Európai Unió is feltüntet célkitűzéseiben, így ezekről is említést teszek egy pár sorban. Mindezek ismeretében elkezdem a különböző alapanyagokból és adalékanyagokból készült termékek árképzését kidolgozni, amely jól szemlélteti milyen költségek merülhetnek fel az egyes módszerek esetén. A végeredményeket összehasonlítom, annak érdekében, hogy az olvasó egyértelműen szembesüljön az árak differenciáltságával. A fogyasztói oldal megismerése érdekében készítettem egy kérdőívet a cég bizonyos számú partnere felé, amelyből az eddigi tájékozottságukat és jövendőbeli hajlandóságukat vizsgáltam a környezetbarát csomagolóanyagokat illetően. Végezetül minden megszerzett ismeret tudatában szeretnék következtetést levonni azzal kapcsolatban, hogy melyik módszerre lenne célszerű nagy hangsúlyt fektetnie a Lajosmizsei Folplast Kft.-nek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hrabovszki Ágnes Zsuzsa
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai docens, Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék, KKK
Rauch Imre
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Lajosmizsei Folplast Kft., fenntarthatóság, kalkuláció és árképzés, környezetbarát, környezeti hatások, piaci környezet, árképzés, árképzési módszerek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 05. 14:43
Utolsó módosítás: 2020. Dec. 05. 14:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet