Kína tőkebefektetési és hitelkihelyezési tendenciái a 21. században - Kiemelt tekintettel Kína jelenlétére Kelet-Afrikában

Balla Soma (2020) Kína tőkebefektetési és hitelkihelyezési tendenciái a 21. században - Kiemelt tekintettel Kína jelenlétére Kelet-Afrikában. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of BallaS_Diplomamunka.pdf] PDF
BallaS_Diplomamunka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Balla Soma_Nyilatkozat.pdf] PDF
Balla Soma_Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (553kB)

Absztrakt (kivonat)

Jelen írás egy korábbi TDK dolgozat átdolgozásával jött létre, célja pedig, hogy a kontinentális Afrika egy jól lehatároló földrajzi szegmensére koncentrálva vizsgáljam meg a kínai gazdasági és pénzügyi jelenlét legfőbb tendenciáit az elmúlt 20 évben, továbbá ezeket kivetítsem a geopolitika színterére és kísérletet tegyek a gazdasági összefüggések és a geopolitikai folyamatok közötti kapcsolatok beazonosítására. A vonatkozó TDK dolgozathoz hasonlóan jelen dolgozat is a Kínai Népköztársaság gazdasági és politikai fejlődésével, világgazdasági súlyának változásával kezdődik, majd ismerteti a napjaink kínai külpolitikáját domináló főbb irányvonalakat és kezdeményezéseket. Ezt követően „szakítok” az eredeti dolgozattal, hiszen míg abban a teljes kontinens kereskedelmi, befektetési és hitelezési tendenciáit vizsgáltuk érintőlegesen, jelen dolgozatban kizárólag a közvetlentőke-befektetésekre és a hitelkihelyezésekre fókuszálok egy jól lehatárolt földrajzi területen. A közvetlentőke-befektetések és az általános kínai hitelezési tendenciák elméleti ismertetését követően bemutatom az 5 vizsgált kelet-afrikai ország – Dzsibuti, Etiópia, Kenya, Szomália és Tanzánia – rövid makrogazdasági elemzését, illetve a Kínával szembeni bilaterális kapcsolatok legfőbb jellemzőit, majd – elsősorban a CEIC és a Johns Hopkins Egyetem adatbázisát felhasználva – kísérletet teszek a régióba történő FDI-áramlási és hitelkihelyezési tendenciák bemutatására és ezekből a „nagyobb képet” illető következtetéseket igyekszem levonni. Országválasztásaim alapját az szolgálja, hogy a BRI tengeri útvonala kapcsán Kelet-Afrika kiemelt szerepet tölt be, hiszen az Indiai-óceánt átszelve ez a régió egyfajta hídként szolgálhat Ázsia és Európa között. Úgy gondolom, hogy az európai gazdasági jelenlét fokozása érdekében Kína számára stratégiai jelentőségű lehet az Afrika szarvánál elhelyezkedő országokkal kialakított stabil gazdasági és politikai kapcsolat. Jelen dolgozat deklarált célja annak bizonyítása, hogy a kelet-afrikai térség Kína számára geopolitikai szempontból – még Afrikán belül is – fokozott stratégiai jelentőséggel bír, melyet leendő közgazdászként abban vélek felfedezni, hogy a 21. században – ezen belül is elsősorban Hszi Csin-ping hatalomra kerülése óta – rendkívül intenzív bővülés figyelhető meg a gazdasági és pénzügyi kapcsolatokat illetően.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Antalóczy Katalin Júlia
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár, Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék, KKK
Dr. Majoros Pál
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár, Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék, KKK
Dr. Tölgyessy Péterné Sass Magdolna Ildikó
NEM RÉSZLETEZETT
egyetemi docens, Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék, KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Afrika, fdi, geopolitika, hitel, kína, tőkebefektetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 05. 14:38
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 14. 12:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet