Bér és béren kívüli juttatások vizsgálata, valamint a cafeteria rendszer változása az elmúlt években

Kerezsi Melinda (2020) Bér és béren kívüli juttatások vizsgálata, valamint a cafeteria rendszer változása az elmúlt években. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kerezsi Melinda_XZZWTE.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kerezsi Melinda_XZZWTE.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Kerezsi_Melinda_XZZWTE.pdf] PDF
BA_TO_Kerezsi_Melinda_XZZWTE.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (312kB)

Absztrakt (kivonat)

<p></p><p>Szakdolgozatom megírása során arra törekedtem, hogy a választható béren kívüli juttatások előnyeit hangsúlyozzam, hiszen mind munkavállalói, mind munkáltatói, mind nemzetgazdasági szempontból igen fontos szerepe van.</p> <p>Dolgozatomban először a rugalmas juttatások kialakulását mutattam be, amely a XX. században a fogyasztói társadalom megjelenésével tehető egy időbe, mivel az ekkoriban megnövekedett kereslet kiszolgálásához elengedhetetlen lett a megfelelő munkaerő megszerzése és megtartása, amely a dolgozók motiválásán keresztül hatékonyan elősegíthető.</p> <p>Ilyen motiváló eszköz lehet például az elismerés, és előléptetés, illetve a rugalmas juttatások is.</p> <p>A választható béren kívüli juttatások rendszere az 1990-es évek után jelent meg Magyarországon, melynek lényege, hogy a munkavállalók a munkáltató által meghatározott keretösszeg terhére a számukra megfelelő juttatási elemeket vehetik igénybe egyéni preferenciáiknak megfelelően. A rendszer igen hamar népszerű lett hazánkban, aminek oka az itthoni jogszabályok által meghatározott, normál munkabérhez képest lényegesen kedvezőbb adózás.</p> <p>Az elmúlt években jelentős változások történtek az egyes juttatási csoportok adózásában, továbbá a cafeteria elemek körében is.</p> <p>Míg az adózást illetően kedvező, csökkenő trendet mutató közteherfizetési kötelezettség figyelhető meg, amely csökkenés várhatóan 2020. július 1-jétől folytatódni fog, addig a cafeteria elemeinek körét már nem a kedvező trend jellemezi.</p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p>Az utóbbi években ugyanis az adómentes és az egyes meghatározott juttatások elemeinek köre jelentősen lecsökkent, a megmaradt adómentes elemek kihasználhatóságában pedig van némi kivetnivaló. Úgy gondolom, a jelenleg elérhető elemeknél sokkal hasznosabbak is maradhattak volna ebben a kategóriában.</p> <p>A béren kívüli juttatások között már csak a SZÉP kártya található, amely a legnépszerűbb elem, hiszen felhasználhatósága igen sokrétű. A 2020. áprilisi kormányrendelet értelmében pedig az egyes alszámlák keretösszege, és a rekreációs keretösszeg is jelentős mértékben, nagyságrendileg 80 százalékponttal megnövelésre kerültek a gazdaság újbóli fellendítésének elősegítéseképpen.</p> <p>Az egyes évek változásait, és azok hatását először egy 2019-es évre vonatkozó kutatás alapján vizsgáltam, melyből az látszott egyértelműen, hogy a SZÉP kártya a legnépszerűbb juttatási elem, majd a saját kutatásom során egy gyógyszerkutatással foglalkozó nemzetközi vállalatcsoport magyarországi tagjának cafeteria portfólióját vizsgáltam, továbbá azt, hogy az elmúlt három évben milyen arányban választották a munkavállalók a munkáltató által kínált elemeket.</p> <p>A vállalat választható béren kívüli juttatásait elemezve arra a következtetésre jutottam, hogy a szervezet teljes mértékben kihasználja a cafeteria rendszer adta lehetőségeket, hiszen minden kedvezőbb adózás alá eső juttatási elemet elérhetővé tesz a munkavállalóinak.</p> <p>Érdekesnek találom, hogy a vállalat legnépszerűbb elemei a SZÉP kártyán kívül az önkéntes egészségpénztárak, annak ellenére, hogy ezek már egyes meghatározott juttatásként adóznak. Ezt egyrészt magyarázhatja az, hogy az önkéntes egészségpénztárakba befizetett összeg után a következő évben 20%-os személyi jövedelemadó visszatérítést lehet igényelni, valamint az, hogy napjainkban egyre sürgetőbb az öngondoskodás kérdése, amelyre ezek a befizetések részben megoldást jelenthetnek.</p> <p>Összességében a téma feldolgozása során úgy érzem, sok hasznos dolgot tanultam, melyeknek a hétköznapokban is hasznát vehetem. Úgy gondolom, hogy a következő időszakban további változások lesznek majd megfigyelhetők a cafeteria rendszerrel kapcsolatban, és biztos vagyok benne, hogy ezeket a változásokat figyelemmel fogom kísérni, mert a téma iránti érdeklődésem a szakdolgozatom megírása után sem tűnt el.</p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Török Martina Zsófia
Belső
egyetemi tanársegéd, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bérek, béren kívüli juttatás, cafetéria rendszer, juttatások, ösztönzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 05. 14:14
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet