A bankkártya jellegzetességei és az autorizáció az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában

Komáromy Dóra (2020) A bankkártya jellegzetességei és az autorizáció az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Záródolgozat_FOSZK_Komáromy_Dóra_X3MHYO.pdf] PDF
Záródolgozat_FOSZK_Komáromy_Dóra_X3MHYO.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 11..

Download (626kB)
[thumbnail of titkosítás.pdf] PDF
titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (35kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Komáromy_Dóra_X3MHYO.pdf] PDF
FOSZK_OF_Komáromy_Dóra_X3MHYO.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 11..

Download (180kB)

Absztrakt (kivonat)

<p></p><p>A záródolgozatom első felében Magyarország legnagyobb és legközkedveltebb pénzintézetének, az OTP Bank Nyrt.-nek a történetét írtam le, amely csaknem húszmilliós ügyfélkörrel rendelkezik. Az OTP Bank jogelődje az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat volt, amelyet 1949. március 1-jén alapítottak. Az olvasó betekintést nyerhet a bank jogszabályi hátterébe, amelyek alapján működik az intézet. Szót ejtettem az intézmény fő profiljába tartozó tevékenységekről, amelyeket a legtöbb esetben vesznek igénybe, magánszemélyek és vállalkozások lebontásában. Ez alatt értendő mindkét fél esetében a hitelek és a számlavezetés. Számlavezetésen belül információt nyújtottam a számlavezetés feltételeiről, a díjazásról, illetve ennek ellenértékébe mit kap az ügyfél egyes számlacsomagokként. </p> <p>A záródolgozatom második felében a választott témámat fejtettem ki, amely a bankkártya jellegzetességeiről és az autorizációról szól. A pénz elődjeitől haladva jutottam el a mai napon is használt pénz fogalmáig, mivel az akkori pénz teljesen más jelentőséggel és értékkel bírt, mint ma. Előd alatt értendő a cserekereskedelem, nemesfémpénzek. A választott témámhoz kapcsolódóan a készpénz kímélő fizetési eszközöket mutattam be először, itt ismertettem a bankkártyát. Nagy hangsúlyt helyeztem a bankkártya történetének leírására, illetve a megjelenésére és használatára. A bankkártyákhoz társulva írtam le a POS terminálok elterjedését, használatát és működését a mai világban. Ezeknek működésében fontos szerepet játszik az autorizáció, amely teljes körű kifejtésre került az értekezésemben. </p> <p>A gyakorlati kutatásom során az általam készített kérdőív is erre a témára épül, amelyben betekintést kaphatunk arra, hogy az emberek melyik pénzintézetnél vezetik a bankszámlájukat, mire használják a bankkártyájukat és arra is, hogy inkább a készpénzt vagy a bankkártyát preferálják. A kérdőívem során feltettem napra kész kérdéseket is, ilyen például az azonnali fizetés, melyet idén vezettek be. Ezeket az eredményeket összegeztem, levontam belőlük a következtetéseket, majd összehasonlítottam egy korábban végzett kutatással. Szakmai gyakorlatom során részletesen beleláthattam a záródolgozatom témájába, így sokkal jobban megértettem és átláttam a bankkártyák és POS terminálok működését és kapcsolatát, valamint az autorizáció folyamatát és szükségét, amely nagy segítség volt a dolgozatom megírásában. </p> <p>Jelenlegi helyzetünkben és a világ rohamos fejlődésével a készpénz egyre inkább kiszorul, így teret nyernek maguknak a készpénz helyettesítő eszközök, amelyeknek vezetője a bankkártya. Ez figyelhető meg a záródolgozatom gyakorlati kutatásában is, amelyet tudásomhoz mérten megpróbáltan a legkörültekintőbben bemutatni. </p><br>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dr. Kucséber László Zoltán
Belső
Adj.dr-i fok, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: autorizáció, bank, bankkártyá(k), limitek, pos terminál
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 05. 14:13
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet