A hitelbiztosítékok fajtái, valamint egy adott biztosíték értelmezése a 11/2018 (II. 27) számú MNB ajánlás és Takarékbank Zrt. szabályzata alapján

Kristyán-Bencze Brigitta (2020) A hitelbiztosítékok fajtái, valamint egy adott biztosíték értelmezése a 11/2018 (II. 27) számú MNB ajánlás és Takarékbank Zrt. szabályzata alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kristyán Bencze Brigitta_GPNNGY_Záródolgozat.pdf] PDF
Kristyán Bencze Brigitta_GPNNGY_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 04..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (262kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Kristyán Bencze Brigitta_GPNNGY.pdf] PDF
FOSZK_OF_Kristyán Bencze Brigitta_GPNNGY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 04..

Download (475kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Záródolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a Takarékbank Zrt. a rendelkezésemre álló információk alapján milyen mértékben veszi át a fedezetekre vonatkozóan a Magyar Nemzeti Bank által kiadott ajánlásokat. Elsőként a hitel fogalmát, illetve a hitel biztosítékok alapján történő csoportosítását vizsgáltam meg. Ezt követően ismertettem azokat a tényezőket is, amik a hitel mögé felajánlott biztosítékok megléte mellett szól. Illetve kitértem az egyes behajtási folyamatok ismertetésére is. A biztosítékok fontosságát, illetve a kapcsolódó jogi szabályozás fejlődését követően tértem rá a hitelbiztosítékok fogalmának meghatározására, mely az MNB pénzügyi szótára alapján fedezetet jelent a hitelt nyújtó számára, abban az esetben, amennyiben az adós nem tesz eleget a szerződésben foglalt fizetési kötelezettségének. Két fő módszert lehet megemlíteni a hitelbiztosítékok kategorizálása kapcsán. Az egyik a külső és belső biztosítékok, míg a másik a személyi és dologi biztosítékok csoportjai. Az egyes csoportokba sorolható biztosítéktípusok részletes ismertetése mellett kitértem arra is, hogy a biztosíték és a fedezet definíciója eltér egymástól, és a valóságban a fedezet mindössze a biztosítékok egy részhalmazát jelenti. Mivel a záródolgozatom vizsgálati köre a fedezetekhez, ezen belül az ingatlanfedezethez kapcsolódik, így az elméleti fejezet második felében az ingatlanfedezethez kapcsolódó definíciókat, illetve a vonatkozó jogi szabályozásokat ismertettem. A gyakorlati rész első fejezetében megvizsgáltam, hogy milyen tulajdonságokkal bíró fedezeti ingatlant tud a bank elfogadni a hitelkihelyezéshez, illetve hitelbiztosítéki érték mekkora hányadáig tudja hitelezni az adott ingatlant. Továbbá ebben a fejezetben szó esett arról is, hogy a Babaváró hitelt mekkora arányban fogadhatja el a hitelintézet, mint önerő. Majd a hitelügylet mögé felajánlott ingatlan értékelésének szabályozását tanulmányoztam. A hitelkihelyezés előtti értékbecslést minden esetben egy külsős szakember végzi, melyről egy részletes dokumentumot állít össze. Az értékbecslés során megállapításra kerül az ingatlan forgalmi értéke, mely megállapításra több elfogadott módszertan is lehetséges, illetve a szakértő javaslatot tesz az ingatlan hitelbiztosítéki értékére is. A szabályzat kitér arra is, hogy milyen a tulajdoni lapon szereplő terheket, jogokat fogad el, és melyek azok, amelyekkel elutasításra kerül a fedezet. Továbbá a fedezetek újraértékelését is szabályozza. Mind a Fedezetértékelési szabályzatban, mint az értékbecslés vizsgálata során úgy láttam, az ajánlás szükséges pontjait átvette, ezeket alkalmazza. Illetve az is megállapítható, hogy a hitelintézet nem alkalmaz a MNB ajánlásánál szigorúbb feltételeket, szabályozásokat az egyes fedezetek értékelésével kapcsolatosan.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dr. Kucséber László Zoltán
Belső
Adj.dr-i fok, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: értékbecslés, fedezet(ek), fedezetértékelés, hitel, hitelbiztosítékok, Takarékbank Zrt.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Dec. 05. 14:12
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet