Japán gazdasági kapcsolata és kereskedelme az ázsiai térséggel napjainkban

Füzes Bettina Virág (2020) Japán gazdasági kapcsolata és kereskedelme az ázsiai térséggel napjainkban. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Japán_gazdasági_kapcsolata_és_kereskedelme_az_ázsiai_térséggel_napjainkban_FüzesBettinaVirág.pdf] PDF
Japán_gazdasági_kapcsolata_és_kereskedelme_az_ázsiai_térséggel_napjainkban_FüzesBettinaVirág.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat_a_szakdolgozat_státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat_a_szakdolgozat_státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (613kB)

Absztrakt (kivonat)

Japán társadalma és gazdasága is komoly problémával küzd. Az ázsiai országokkal való kapcsolat építése és fenntartása rendkívül fontos, és a konfliktusokat nézve, nem egyszerű folyamat. Japán köztudottan termékeny földekben és természeti forrásokban szegény ország, mely erősen támaszkodik a kereskedelmi forrásaira. Jelenlegi konfliktusa Dél-Koreával is komoly hatással van és lehet a jövőben nemcsak Japán gazdasági teljesítményére, de a környező ázsiai országokra is.  Japán jövője nagy mértékben múlik azon, hogyan alakítja kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait a környező ázsiai országokkal, főként Dél-Koreával és Kínával. Dolgozatom célja Japán és az ázsiai térség gazdasági kapcsolatának és technológiai kereskedelmének bemutatása napjainkban. Az ázsiai országokkal való kereskedelem és kapcsolat rendszer ismertetése, kitérve a partner országok közötti nézeteltérésekre. Japán által a térségben nyújtott Hivatalos Fejlesztési Támogatás (ODA) hatása a támogatott országok sorából kiemelve Indonézia és a Mekong-térség (Kambodzsa, Vietnám, Tájföld) gazdasági fejlődésére, technológiai kereskedelem alakulására a következő években.Dolgozatom első részében a Hivatalos Fejlesztési Támogatás (ODA- Official Development Assistance) fogalmát, rövid történetét és felépítését mutatom be. Majd áttérek Japán jelenlegi gazdasági helyzetének, illetve gazdasági kapcsolatának áttekintésére az ázsiai térség kiemelt országaival. Ezután a japán fejlesztési támogatás jelenlegi alakulását mutatom be az ázsiai térségen belül, kiemelve két területet, Indonéziát és a Mekong-térséget. A dolgozat utolsó részében bemutatom Japán technológia-kereskedelmének alakulását napjainkban az ázsiai térség kiemelt országaival. Szekunder kutatásom során, saját szerkesztésű gráfok és táblázatok elemzésével világítok rá a tényekre. Kutatásom folyamán olyan hiteles elsődleges forrásokat szándékozok felkeresni, mint a Japán Statisztikai Hivatal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD-Organisation for Economic Co-operation and Development), a Nemzetközi Valutaalap (IMF-International Monetary Fund), a Japán Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium, illetve a Japán Hivatalos Statisztikai portálja. Másodlagos forrásként cikkeket, szakkönyveket és tanulmányokat szándékozok elemezni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Antalóczy Katalin Júlia
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár, Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék, KKK
Dr. Székács Anna
NEM RÉSZLETEZETT
óraadó tanár, Nemzetközi Üzleti Szaknyelvek Tanszék, KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Japán, gazdaságdiplomácia, gazdasági kapcsolatok, japán gazdaság, kereskedelem, kereskedelmi elemzés, Ázsia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:51
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet