Külföldi munkavállalók szerepe egy üzleti szolgáltató központ példáján keresztül

Kelemen Flóra (2020) Külföldi munkavállalók szerepe egy üzleti szolgáltató központ példáján keresztül. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (83kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaválasztását több tényező befolyásolta: elkezdtem dolgozni a Genpact, üzleti szolgáltató központnál (SSC), ahol nagyon sok külföldi kollégával találkoztam. Érdekelt az SSC, mint újszerű foglalkoztatási forma, érdekelt, hogy miért vállal valaki külföldön munkát és kíváncsi voltam a cégnek milyen szempontból éri meg a külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Dolgozatomban elsőként ismertetem a foglalkoztatás mai formáit, majd külön fejezetet szánok a munkaerő kiszervezés (munkaerő-kölcsönzés) és a tevékenység kiszervezés (outsourcing) bemutatásának. Ezen belül kiemelem az üzleti szolgáltató központok ismertetését. A Genpact multinacionális cég bemutatásával folytatom, kitérek a cég alakulására, az általa alkalmazott foglalkoztatási formákra, a cég által meghatározott tárgyalási technikára, a cég etikai kódexének fontosabb elemeire, a Genpact által nyújtott képzésekre, a női munkavállalók helyzetére, a cég által előírt dress-code-ra. Végezetül a Genpact Service Hungary Kft-t mutatom be, a Genpact magyarországi leányvállalatát. A következő rész a külföldi munkavállalóról szól Magyarországon. Az ezt követő fejezetben felvázolom az általam kutatandó problémát, kiválasztom a kutatási módszert, amely az interjúelemzés. Leírom, hogy milyen szempontok alapján választottam ki az interjúalanyaimat és hogy hogyan zajlottak az interjúk. Elemeztem a külföldi munkavállalókkal készített interjúkat, majd elemeztem a vezetővel készített interjút. Szakdolgozatomat egy összegzéssel zártam, amelyben megállapítottam, hogy a munkavállalók szempontjából a külföldi munkavállalóknak kiemelkedő egzisztenciális eredménye nincs, csak a nem számszerűsíthető előnyök jelenteken pozitívumot, nyelvtanulás, más kultúra, más vallás, karrier építés, emberi kapcsolatok kialakítása. A cég szempontjából nincs egzakt módon számszerűsíthető előnye a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának, itt is a nem számszerűsíthető előnyöket kell figyelembe venni, nyelvi sokszínűség, különböző kulturális háttér, eltérő iskolai háttér, többféle gondolkodásmód. A multinacionális cég keretein belül eltűnnek a kulturális különbségek, mert minden munkavállaló a vég által előírt szabályozásoknak kell megfeleljen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bodnár László
NEM RÉSZLETEZETT
Mestertanár, Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék, KKK
Szöllősi Krisztián
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: foglalkoztatás - foglalkoztatottság, interjú, külföldi munkavállalók, multinacionális vállalatok, munkaerő-kölcsönzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:48
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet