Külföldi munkavállalók szerepe egy üzleti szolgáltató központ példáján keresztül

Kelemen Flóra (2020) Külföldi munkavállalók szerepe egy üzleti szolgáltató központ példáján keresztül. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (83kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaválasztását több tényező befolyásolta: elkezdtem dolgozni a Genpact, üzleti szolgáltató központnál (SSC), ahol nagyon sok külföldi kollégával találkoztam. Érdekelt az SSC, mint újszerű foglalkoztatási forma, érdekelt, hogy miért vállal valaki külföldön munkát és kíváncsi voltam a cégnek milyen szempontból éri meg a külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Dolgozatomban elsőként ismertetem a foglalkoztatás mai formáit, majd külön fejezetet szánok a munkaerő kiszervezés (munkaerő-kölcsönzés) és a tevékenység kiszervezés (outsourcing) bemutatásának. Ezen belül kiemelem az üzleti szolgáltató központok ismertetését. A Genpact multinacionális cég bemutatásával folytatom, kitérek a cég alakulására, az általa alkalmazott foglalkoztatási formákra, a cég által meghatározott tárgyalási technikára, a cég etikai kódexének fontosabb elemeire, a Genpact által nyújtott képzésekre, a női munkavállalók helyzetére, a cég által előírt dress-code-ra. Végezetül a Genpact Service Hungary Kft-t mutatom be, a Genpact magyarországi leányvállalatát. A következő rész a külföldi munkavállalóról szól Magyarországon. Az ezt követő fejezetben felvázolom az általam kutatandó problémát, kiválasztom a kutatási módszert, amely az interjúelemzés. Leírom, hogy milyen szempontok alapján választottam ki az interjúalanyaimat és hogy hogyan zajlottak az interjúk. Elemeztem a külföldi munkavállalókkal készített interjúkat, majd elemeztem a vezetővel készített interjút. Szakdolgozatomat egy összegzéssel zártam, amelyben megállapítottam, hogy a munkavállalók szempontjából a külföldi munkavállalóknak kiemelkedő egzisztenciális eredménye nincs, csak a nem számszerűsíthető előnyök jelenteken pozitívumot, nyelvtanulás, más kultúra, más vallás, karrier építés, emberi kapcsolatok kialakítása. A cég szempontjából nincs egzakt módon számszerűsíthető előnye a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának, itt is a nem számszerűsíthető előnyöket kell figyelembe venni, nyelvi sokszínűség, különböző kulturális háttér, eltérő iskolai háttér, többféle gondolkodásmód. A multinacionális cég keretein belül eltűnnek a kulturális különbségek, mert minden munkavállaló a vég által előírt szabályozásoknak kell megfeleljen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: foglalkoztatás - foglalkoztatottság, interjú, külföldi munkavállalók, multinacionális vállalatok, munkaerő-kölcsönzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:48
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet