A különös megrendelések folyamata vállalatirányítási rendszerben egy multinacionális vállalatnál

Berényi Gábor Bence (2020) A különös megrendelések folyamata vállalatirányítási rendszerben egy multinacionális vállalatnál. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Záródolgozat.pdf] PDF
Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítás hivatalos bejegyzése.pdf] PDF
Titkosítás hivatalos bejegyzése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (111kB)
[thumbnail of Nyilatkozatok.pdf] PDF
Nyilatkozatok.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (649kB)

Absztrakt (kivonat)

A különös megrendelések folyamata vállalatirányítási rendszerben egy multinacionális vállalatnál - SzinopszisBerényi Gábor Bence vagyok, Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató Digitális üzleti szolgáltatások szakirányon. Kötelező szakmai gyakorlatom helyeként a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat választottam, szakmai gyakorlatom ideje alatt employer branding gyakornokként tevékenykedtem, azaz munkáltatói márkaépítéssel foglalkoztam. Kötelező szakmai gyakorlatom lejárta után is maradtam a gyárban, azonban már mint kommunikációs és külső kapcsolatok gyakornokként alkalmaztak.Témaválasztásom innen ered. Két, elég sok kreativitást igénylő területen dolgoztam, mégis mindkét területen elengedhetetlen volt a rendszerelvű gondolkodás illetve vállalatirányítási rendszer ismerete, a Mercedes-Benz gyár esetében SAP szoftveré. Az egyetemen hallgatott kurzusaimon megismerkedhettem az ERP rendszerek alapjaival, hogy miért fontosak, hogyan épülnek fel, és miért elengedhetetlenek manapság szinte a vállalatok életében, azonban ezt látni szerettem volna a gyakorlatban is, hogy egy ilyen összetett rendszer, amely vállalatokon ível át, milyen előnyöket szolgáltat a gyakorlatban és a mindennapi munka során. Mindkét területen foglalkoztam rendezvényekkel, azonban minden rendezvény megteremtésének első lépései közé tartozott a szükséges háttér megteremtéseként SAP eszközölése. A megrendelés írása (Bestellanforderung – BANF vállalati falakon belül) SAP-ban történt BANF író kollégáim által, a BANF pedig egy bizonyos aspektusból a jóváhagyott büdzsét jelentette számunka a szakterületen. Azonban érdekelt a folyamat további része is, illetve a rendszert alkotó láncszemek további munkája, így felkértem egy pénzügy és kontrolling osztályon dolgozó kollégám, hogy avasson be a vállalaton belüli területek mélységeibe, hogy megismerhessem, mégis hogyan áll össze egy vállalatirányítási rendszeren keresztül a szakterületek munkája. Betekintek a vállalatirányítási rendszerek történetébe, hogy értsem, milyen igény alapján alakultak ki a mai rendszerek, majd a munkám perspektívájából, azaz a rendezvények megteremtésének szemszögéből, megismerkedek a vállalaton belüli, munkám elvégzéséhez közvetetten szükséges társterületek tevékenységével – beszerzés, pénzügy és kontrolling: megrendelések kezelése, fajtáji vállalaton belül, beszerzési eljárások, BANF típusok. Végül, áttekintem gyakorlati szinten a Mercedes-Benz gyárban használt SAP NACOS vállalatirányítási rendszer használatát.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Budai László
NEM RÉSZLETEZETT
egyetemi docens, Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék, KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszerzés, beszerzési folyamat, integrált vállalatirányítási rendszer, megrendelés(ek), multinacionális vállalat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:48
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet