A különös megrendelések folyamata vállalatirányítási rendszerben egy multinacionális vállalatnál

Berényi Gábor Bence (2020) A különös megrendelések folyamata vállalatirányítási rendszerben egy multinacionális vállalatnál. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Záródolgozat.pdf] PDF
Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítás hivatalos bejegyzése.pdf] PDF
Titkosítás hivatalos bejegyzése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (111kB)
[thumbnail of Nyilatkozatok.pdf] PDF
Nyilatkozatok.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (649kB)

Absztrakt (kivonat)

A különös megrendelések folyamata vállalatirányítási rendszerben egy multinacionális vállalatnál - SzinopszisBerényi Gábor Bence vagyok, Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató Digitális üzleti szolgáltatások szakirányon. Kötelező szakmai gyakorlatom helyeként a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat választottam, szakmai gyakorlatom ideje alatt employer branding gyakornokként tevékenykedtem, azaz munkáltatói márkaépítéssel foglalkoztam. Kötelező szakmai gyakorlatom lejárta után is maradtam a gyárban, azonban már mint kommunikációs és külső kapcsolatok gyakornokként alkalmaztak.Témaválasztásom innen ered. Két, elég sok kreativitást igénylő területen dolgoztam, mégis mindkét területen elengedhetetlen volt a rendszerelvű gondolkodás illetve vállalatirányítási rendszer ismerete, a Mercedes-Benz gyár esetében SAP szoftveré. Az egyetemen hallgatott kurzusaimon megismerkedhettem az ERP rendszerek alapjaival, hogy miért fontosak, hogyan épülnek fel, és miért elengedhetetlenek manapság szinte a vállalatok életében, azonban ezt látni szerettem volna a gyakorlatban is, hogy egy ilyen összetett rendszer, amely vállalatokon ível át, milyen előnyöket szolgáltat a gyakorlatban és a mindennapi munka során. Mindkét területen foglalkoztam rendezvényekkel, azonban minden rendezvény megteremtésének első lépései közé tartozott a szükséges háttér megteremtéseként SAP eszközölése. A megrendelés írása (Bestellanforderung – BANF vállalati falakon belül) SAP-ban történt BANF író kollégáim által, a BANF pedig egy bizonyos aspektusból a jóváhagyott büdzsét jelentette számunka a szakterületen. Azonban érdekelt a folyamat további része is, illetve a rendszert alkotó láncszemek további munkája, így felkértem egy pénzügy és kontrolling osztályon dolgozó kollégám, hogy avasson be a vállalaton belüli területek mélységeibe, hogy megismerhessem, mégis hogyan áll össze egy vállalatirányítási rendszeren keresztül a szakterületek munkája. Betekintek a vállalatirányítási rendszerek történetébe, hogy értsem, milyen igény alapján alakultak ki a mai rendszerek, majd a munkám perspektívájából, azaz a rendezvények megteremtésének szemszögéből, megismerkedek a vállalaton belüli, munkám elvégzéséhez közvetetten szükséges társterületek tevékenységével – beszerzés, pénzügy és kontrolling: megrendelések kezelése, fajtáji vállalaton belül, beszerzési eljárások, BANF típusok. Végül, áttekintem gyakorlati szinten a Mercedes-Benz gyárban használt SAP NACOS vállalatirányítási rendszer használatát.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszerzés, beszerzési folyamat, integrált vállalatirányítási rendszer, megrendelés(ek), multinacionális vállalat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:48
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet