A német-magyar kulturális sajátosságok vizsgálata német vállalati környezetben magyar szemmel

Ficze Orsolya (2020) A német-magyar kulturális sajátosságok vizsgálata német vállalati környezetben magyar szemmel. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of ficzeDolgozat 1.ficze _végleges3.pdf] PDF
ficzeDolgozat 1.ficze _végleges3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (342kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat célja a német és a magyar interkulturális munkahelyi interakciók vizsgálata magyar szemszögből. Németország több milliárd eurós külföldi befektetett tőkeállományával Magyarország legjelentősebb és legstabilabb gazdasági partnere, több mint kétszázezer magyar főt foglalkoztatnak itthon német tulajdonú és irányítású vállalatoknál. Ilyen stratégiai fontosságú gazdasági partnernél elengedhetetlen a németek kulturális sajátosságait ismerni, és a kölcsönös érintkezések során ezeket figyelembe venni. A két kultúra találkozásából adódó interakciókat saját empirikus kutatásom eredményei alapján vizsgálom. Dolgozatom első részében a legalapvetőbb elméleti fogalmakat, a kultúrával kapcsolatos kutatásokat, modelleket fogom leírni, amelyek ismertetését fontosnak találom a kutatásom eredményeinek bemutatásához és megértéséhez. A dolgozat második részében az általam végzett kutatás módszertanát és eredményeit fogom részletesen bemutatni és elemezni. A kutatás során kvantitatív és kvalitatív felmérést is végeztem. A kvalitatív kutatás során kilenc mélyinterjút rögzítettem olyan alanyokkal, akiknek több éves releváns munkatapasztalatuk van és hosszabb  időn át éltek és dolgoztak Németországban. A kvantitatív kutatás során saját készítésű kérdőívet juttattam le olyan magyar munkavállalókhoz, akik német vállalati környezetben dolgoznak. A kutatás során mind Magyarországon, mind pedig Németországban dolgozó magyarokat is megkerestem, és az eredmények ismertetésénél külön figyelmet fordítottam az esetleges eltérésekre meglátásaikban. A dolgozat végét egy átfogó összegzéssel zárom, melyben még egyszer összefoglalom kutatásom eredményeit és a sikeres együttműködést befolyásoló tényezőket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bodolay László
NEM RÉSZLETEZETT
egyetemi docens, Nemzetközi Üzleti Szaknyelvek Tanszék, KKK
Hanzmann Zsófia
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Magyarország, Németország, interkulturális kommunikáció, kulturális környezet, kulturális különbségek, kulturális sajátosságok, kultúrakutatás, kultúraközi kommunikáció, üzleti kommunikáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:45
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet