Egy központosított közbeszerzés végrehajtása a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán

Figura György (2020) Egy központosított közbeszerzés végrehajtása a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of OBWEXG_zarodolgozat_Egy_kozpontositott_kozbeszerzes_a_MH_KIKNY-nal.pdf] PDF
OBWEXG_zarodolgozat_Egy_kozpontositott_kozbeszerzes_a_MH_KIKNY-nal.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (739kB)
[thumbnail of Nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-_korlatozott_2020-tavasz.pdf] PDF
Nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-_korlatozott_2020-tavasz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témájaként a katonaságnál lefolytatott központosított közbeszerzést választottam. A téma apropóját a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási Központi Nyilvántartó Parancsnokságánál (MH KIKNYP) töltött szakmai gyakorlatom ideje alatt elindított közbeszerzés adta. Dolgozatomban bemutatom a MH KIKNYP szervezeti felépítését (csak a nyilvános adatokat), a katonai közbeszerzés szabályait, értékhatárait és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF) a közbeszerzésben betöltött szerepével egyetemben. Részletezem egy központosított közbeszerzés végrehajtását a honvédségnél a 48/2018 HM utasításban leírtak szerint, összhangban a hatályos közbeszerzési törvénnyel. A katonai szabályozás néha rendkívül bonyolult és merev tud lenni, de ennek köszönhetően a feladatukat ellátó emberek pontosan tudják mikor, mit kell csinálniuk. Dolgozatom célja bemutatni, hogy ebben a zárt világban a szabályoknak való megfelelés mennyire meg tudja gyorsítani vagy lassítani az eljárás lefolytatását. Sajnos rövid ott tartózkodásom nem tette lehetővé, hogy az eljárás teljes végigvitelét is láthassam, ezért a szabályozás alapján leírtam a várható lépéseket. A közbeszerzés gyakran változó és bonyolult szabályozása erre specializálódott szakemberek képzését teszi szükségessé. Szakmai tudásuk nélkülözhetetlen a jogszabályok bonyolult rendszerében. A legutolsó oktatási szabályozás megszüntette az OKJ-s közbeszerzési ügyintéző képzést. Jelenleg csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem folytat a közbeszerzéssel kapcsolatos képzést. Dolgozatomban rámutatok az ilyen szakemberek képzésének fontosságára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodási

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: MH KIKNYP, elektronikus közbeszerzés, katonai, közbeszerzési eljárás, központosított közbeszerzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 29. 19:40
Utolsó módosítás: 2020. Nov. 29. 19:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet